נעמי סבוסקי
קסמי נעמה: ייעוץ תזונה, שמני מרפא, מסאז' טיפולי
052-8729970
אוסטאופורוזיס היא מחלת שלד המתאפיינת בדלדול העצם ובצפיפות העצם, נחשבת לאחת המחלות השכיחות בקרב האוכלוסייה הבוגרת.
עקב המחלה נחלשים הכוח והעמידות של העצמות, מה שגורם להן להיות פגיעות יותר לשברים. זו מחלה שמתקדמת לאט לאט ולא מרגישים אותה. היא יכולה להתחיל בחולשה כללית, בכאבי גב, יציבה שפופה, גיבנת ולאט לאט מתקדמת עד שברים בעצמות במקומות שונים.
המחלה נפוצה יותר אצל נשים אחרי גיל המעבר בעקבות ירידה בייצור ההורמון הנשי האסטרוגן המגן על העצמות, אך גם גברים מתבגרים עלולים לפתח את המחלה.
למעשה דלדול העצם היא בעיה בריאותית הנובעת מתזונה לקויה ומהרגלי חיים לא נכונים.
במחקרים מצאו כי בתרבויות שמקיימות אורח חיים בריא יותר מזה הנהוג בעולם המערבי, השכיחות של המחלה הזו נמוכה יותר.
תזונה נכונה ובריאה חשובה מאוד לשמירה על חיזוק העצמות.
תזונה כזו צריכה להכיל מזונות עשירים במינרליים בוני עצם כמו:
ירקות עליים, חסה, כרוב, ברוקולי, קייל, פטרוזיליה, אגוזי מלך ושקדים, זרעי פשתה. מוצרי סויה מותססים כמו: טופו, מיסו. דגי סלמון וסרדינים, מולסה, יוגורט טבעי לא ממותק שיוסיף חיידקים בריאים.
מזונות שצריך להמנע מהם: סוכר לבן, קמח לבן – המחקרים הראו שאחת הסיבות לשיעור גבוה של דלדול העצם בחברה המערבית הם המוצרים העתירים בסוכר לבן. משקאות מוגזים ומתוקים, דגני בוקר עתירי סוכר.
– לאכול פחות בשר בקר.
– לצרוך פחות מלח – כי צריכה גבוהה של מלח קשורה לאיבוד העצם.
– לא להגזים בצריכת קופאין ומשקאות אלכוהוליים – חומרים אלו תורמים לאיבוד העצם.
חשוב להוסיף ויטמינים ופעילות גופנית מתונה, לצאת לשמש עם כובע רחב ומשקפיים.
ויטמינים
סידן – מינרל חשוב לבנייה ושמירה על צפיפות העצם ובריאותה. אפשר למצוא אותו בירקות עליים ירוקים, טופו, שקדים, סלמון, סרדינים, ויוגורט טבעי לא מתוק.
ויטמין D – עיקרו לסייע בספיגת הסידן בגוף, נמצא בסלומון, מקרל וסרדינים, פטריות שיטאקי ומיטאקי, ביצים.
מגנזיום – מסייע בספיגה ובחילוף החומרים. נמצא בירקות עליים ירוקים, שקדים, קשיו, זרעי דלעת, שבולת שועל, אורז חום, קינואה, עדשים, חומוס, למון ומקרל.