בישיבה שאמורה להתקיים ביום רביעי (מחר), מתכוון ראש האופוזיציה משה קונינסקי להעלות לסדר היום את נושא מפגעי האבק בגבעת רם ורבין ולהציע סל הקלות לתושבים בדמות הנחות גדולות בארנונה ובחשבונות המים. העירייה: לא ניתן לפתח עיר ללא בניה ולא ניתן לבנות ללא אבק
מאת גיל דובריש
נושא מטרדי הרעש והאבק בגבעת רם ורמת רבין, כתוצאה מהעבודות על הכשרת הקרקע בשכונת רמת נבון החדשה, צפוי לעלות לדיון בישיבת מועצת העיר, שתתקיים מחר (רביעי).
בחודשים האחרונים סובלים מאות בתי אב בשכונות הנמצאות מול הר כרמי, עליו מתקיימות העבודות להקמת השונה העתידית, ממפגעי אבק בלתי פוסקים אשר הפכו את חייהם לקשים מנשוא. ״החיים שלנו מלאי אבק. כל הבית מתמלא אבק, אי אפשר לצאת החוצה, המזגנים מכניסים את הזיהום לתוך הבית. אנחנו נאלצים לשטוף בכל יום מחדש את הגינה, החלונות, המכוניות… ושוב למחרת הכל חוזר על עצמו״, מספרים תושבים בגבעת רם.
התושבים יזמו פניה לעיריית כרמיאל על מנת לדרוש את אכיפת החוקים על הקבלנים הפועלים בשטח, בכל הקשור להרטבת הקרקע במים על מנת למנוע פיזור האבק, נציגי העירייה ביקרו באתר הבניה והתרשמו בעצמם מהנעשה, אך בפועל המפגעים נמשכים. צחי שטמלר, המתגורר מול הר כרמי, מודה כי ״לאחרונה חל שיפור קל, הבעיה פחתה כי הפועלים התרחקו מעט מבתי המגורים, אבל עדיין יש כמויות אבק רבות והאזרחים סובלים. הבנו שהעבודה ליד הבתים תתחדש בחורף כאשר יהיה גשום והקרקע תהיה רטובה בלאו הכי״. עם זאת, מדגיש שטמלר, כי בחורף תהיה בעיה אחרת: ״מכיוון שהעצים על הגבעה נעקרו, אין מה שיעצור את הגשם ובימים הגשומים אולי נסבול פחות מהאבק, אבל תהיה לנו בעיה אחרת, של סחף ובוץ שיירדו במורד הגבעה עד לפתח הבתים. כך או כך, נסבול״.
התושבים פנו אל משה קונינסקי, יו״ר האופוזיציה, שטחו בפניו את סבלם והוא הבטיח להעלות את הנושא לסדר היום בישיבת המועצה הקרובה. התושבים מצידם, מתכוונים להגיע לישיבה במחאה על הסחבת בטיפול בנושא ולהפגין נוכחות.
קונינסקי מציע להקל על התושבים בשכונות הנפגעות באמצעות שורה של הקלות. ״עבודות הפיתוח בגבעת נבון ככל שהן מבורכות וחשובות לפיתוח העיר, פוגעות באיכות חיי התושבים ומהוות מטרד בלתי פוסק, יוצרות מפגעים של רעש, זיהום אויר, לכלוך ואבק ובעיות בריאותיות. אמנם עבודות הפיתוח בגבעת נבון מבוצעות ע"י מינהל מקרקעי ישראל באמצעות קבלנים אך אחריות הפיקוח על עבודות אלה מוטלת כולה על כתפי הרשות המקומית ואל לה להתנער מהאחריות. הקבלנים פועלים בניגוד לחוק לכאורה, לא מבצעים את כל הדרישות בהתאם לחוקים ולתקנות בנושא ומשרדי הממשלה מדגישים את אחריות האכיפה על הרשות המקומית״, הוא אומר. ״נבקש לדון בבקשה לשינוי צו הארנונה ומתן פטור חלקי וזמני בתשלומי ארנונה. כמו כן נבקש פטור חלקי וזמני מתשלום חיובי השימוש במים לתושבי השכונות והרחובות הסמוכים לאזור הפיתוח ברמת נבון. בחודשים האחרונים עלתה צריכת המים של התושבים באזור עד פי 3 מהרגיל וזאת משום הצורך לבצע שטיפות חוזרות ונשנות כתוצאה ממפגעי האבק. הצעתנו היא הענקת פטור מתשלום ארנונה לפרק זמן של חצי שנה ו-80% הוזלה בתעריף המים לפרק זמן של 8 חודשים. יש לקבוע לאלתר ועדה בהשתתפות אנשי ציבור, אנשי מקצוע, נבחרי ציבור ונציגות תושבים שתמליץ למועצת העיר על אזורי המגורים שייהנו מהקלות המס ומהוזלת תעריף המים״.
שטמלר, מנציגי התושבים בגבעת רם ורמת רבין, אומר כי ״אם מועצת העיר תצביע נגד האופוזיציה, היא למעשה תצביע נגד התושבים. לדעתי, בכל מקום שבו מפתחים ובונים את העיר, יש לבנות סל הקלות לאזרחים הסובלים מהמפגעים, כמו הנחה בארנונה למשפחות רווחה והטבות אחרות. אני מאמין שאם העירייה תצטרך לממן מקופתה את ההנחה בארנונה, יהיה לה אינטרס ללחוץ על הקבלן לממן מכיסו את הליקויים״.
משה קונינסקי מוסיף ואומר עוד כי ״הבעיה היא בכל הבתים בשכונת רבין שפונים לאזור הפיתוח והרחובות מהכביש העוקף ועד למכוש וכן כל האזור הדרומי של גבעת רם. נאמר לי פעמים רבות שהעירייה עושה 100% מאמצים. אני יודע שיש רצון לעזור, אבל זה לא מספיק, כי 100% מאמץ מגיע ל-0% אחוז עשייה. אני לא אומר שאין מאמצים ואין רצון, אבל לא די בכך, אין אכיפה מספקת על הקבלנים בשטח. מבחינתי יש לשלוח את הפקחים במשמרות למקום, כדי לוודא מקרוב שהעבודה נעשית לפי התקנות ועל מנת למזער את הפגיעה בתושבים.
כמו כן, יש גם לטפל בהקדם בנושא ריבוד הקרקע בשבילי הגישה המובילים לאזור הפיתוח, שעליהם נוסעות המשאיות מדי יום ומשאירות ענני אבק למרחק רב״.
מהעירייה נמסר בתגובה לדברים: ״עיריית כרמיאל ביצעה ומבצעת שורה של פעולות לצימצום התופעה כולל פיקוח והצבת מצלמות. לא ניתן לפתח עיר ללא בניה ולא ניתן לבנות ללא אבק״.