מערכת בחירות, כנסים גדולים? את נבחרי הציבור מעניין בעיקר מרכז הארץ והם לא ששים ״לעלות״ צפונה״. רק חמישה נציגים השתתפו בפאנל בחירות באורט פסגות שאליו הוזמנו ח״כים ונציגי רוב המפלגות
מערכת פורטל זהר.נט
מערכת בחירות בפריפריה? גם בתחום הזה יש אפליה, מסתבר…
מתי לאחרונה שמעתם על כנס בחירות גדול בכרמיאל בהשתתפות שרים או נציגים בכירים של אחת המפלגות? בשבוע הבא יתקיימו הבחירות לכנסת אבל מסתבר שכרמיאל, כמו גם רוב היישובים בפריפריה, פשוט לא על המפה. רוב נבחרי הציבור שלנו מעדיפים לכתת רגליהם במרכז הארץ במקום ״לעלות״ צפונה.
בשבועיים האחרונים בתי הספר התיכוניים של כרמיאל פעילות לקראת בחירות. בביה״ס אורט פסגות למשל, התקיים פאנל פוליטי אליו הוזמנו חברי כנסת ונציגי מפלגות שונות. אבל להבדיל ממה שמתרחש בבתי ספר תיכוניים במרכז הארץ – לכרמיאל ״הרחוקה״ לא מזדרזות המפלגות לשלוח נציגים, בוודאי לא את בכירי המפלגות.
ענבר, רכזת החינוך החברתי של אורט פסגות, מספרת: "לפאנל הוזמנו נציגים מכל המפלגות, אולם הגיעו רק חמישה (הליכוד, העבודה, מרץ, ישראל חופשית ודמוקרטית ויש עתיד). לאחר הפאנל התקיים דיון בנושא בשיעורי האזרחות, ואף ניתנה לתלמידים משימה לכתוב את דעתם על חברי הכנסת אותם שמעו״.
יובל, תלמידת י"ב: ״התנהלות חברי הפאנל היתה לדעתי פשוט מזעזעת. המנחה שאלה את הנציגים שאלות והם ענו בתשובות על דברים שלא קשורים, על דברים בנושאים אחרים. הם התחילו לריב ביניהם ולצעוק אחד על השני, באיזשהו שלב לא הייתי מסוגלת יותר להקשיב לשום דבר בגלל הצעקות״.
מאיה: ״ראשית, התאכזבתי שלא כל נציגי המפלגות הגיעו להציג את מפלגותיהם מה יש? כרמיאל לא מספיק חשובה בכדי להתאמץ ולהגיע עד אליה? בפאנל היתה הרגשה של זלזול בנו, התלמידים. כשדובר אחד דיבר האחרים היו בטלפון והראו כאילו הם לא רוצים להקשיב ולכבד את הנציג המדבר, מה שנותן תחושה של זלזול וחוסר כבוד. לאף אחד מהנציגים לא היה שום תוכן ומסר ברור סתם דיקלמו סיסמאות ולא ענו לשאלות״.
גם לקווין, תלמיד י״ב, יש ביקורת על הנבחרים אבל גם על חבריו: ״תחילה מאוד שמחתי שתהיה לנו הזדמנות לשמוע את ׳בכירי הציבור׳ שלנו ושיספרו לנו מהו המצע המפלגתי שלהם אבל מהר מאוד גיליתי שמאחורי המילים היפות והסיסמאות יש מסך כבד של שנאה, חוסר כבוד הדדי ושיח לא תרבותי. כל חבר מפלגה המעיט בערכו של האחר בדרך כזו או אחרת. גם מצידו של הקהל, חבריי תלמידי י״ב ההתנהגות לא היתה מדהימה. למשל, בכל פעם שנציג הליכוד סיים את דבריו, הקהל הריע לו בתשואות רמות, גם אם דבריו היו ללא תכלית או רעיון ממשי לפתרון הבעיות השונות שהוצגו״.
בשבוע הבא יתקיימו (שוב) הבחירות לכנסת, וחלק קטן מתלמידי י״ב זכאי להצביע בהן. האם תלמידי הפריפריה יבואו חשבון עם נבחרי הציבור ש״לא שמים עליהם״? באורט פסגות מקווים שהפאנל הפוליטי ושיעורי האזרחות שהועברו בעקבותיו יסייעו לתלמידים לשפוט את נבחרי הציבור בדרך ראוייה ובכלים הנכונים.