רן הראל, לוכד נחשים מקצועי מביע תמיהה באשר לסמכותם והכשרתם המקצועית של הלוכדים הפועלים מטעם העירייה וטוען כי מאז הקמת היחידה העירונית חלה ירידה דרסטית במספר הקריאות שהוא מקבל
מאת גיל דובריש
רשימת לוכדי הנחשים המוסמכים והמוכרים באתר רשות הטבע והגנים, אינה כוללת את הלוכדים העובדים מטעם העירייה. כך עולה מבדיקה שערכנו השבוע. האם לא עברו את ההכשרה המתאימה ואין בידיהם היתר מהגוף היחיד במדינה הממונה על נושא לכידת הנחשים, או שהרשימה אינה מעודכנת?
למעלה משנה פועלת במסגרת העירייה יחידה של לוכדי נחשים, המגיעים לפי קריאות התושבים למוקד העירוני. לדברי רן הראל, אחד משני לוכדי הנחשים הפרטיים המוסמכים בכרמיאל, “על מנת לקבל היתר ללכידת נחשים בארץ, יש לעבור קורס של יומיים המתבצע ע”י רשות הטבע והגנים ובסיומו מבחן מעשי ועיוני, המקנה תעודה רשמית. את ההיתר יש לחדש אחת לשנה, בתשלום אגרה בסך 269 שקלים. מי שלא עבר את הקורס במלואו, למעשה אינו מוסמך מטעם המדינה ללכוד נחשים. אינני יודע האם לפקחים העובדים בתחום זה בעירייה, יש היתר לבצע את העבודה”.
לדברי הראל, לוכדים שאינם מוסמכים, עלולים לפגוע בנחשים, בסביבתם ואף לסכן את עצמם. “נחשים הם ערך טבע מוגן ואין להרוג אותם, יש לתפוס אותם מבלי לפגוע בהם, לשחרר אותם בשטחים פתוחים ולדווח בצורה מסודרת לרשות הטבע והגנים. כשאני לוכד נחש, אני מזהה את סוגו, לכן אני יודע מה הסביבה הנכונה לשחרר אותו. אחת לרבעון אני מדווח לרשות הטבע והגנים על כמות וסוג הנחשים שנתפסו והיכן שוחררו. מי שאינו מוסמך מן הסתם לא מחוייב לעשות זאת. לכידה לא נכונה של הנחש עלולה לגרום לפציעתו ולמותו. הלכידה עלולה גם לסכן את האדם עצמו ואת הסביבה בה הוא פועל”.
לדברי הראל, מאז שהעירייה החלה להעסיק לוכדים מטעמה, חלה ירידה דרסטית בהיקף הקריאות שהוא מקבל. “בעבר הקריאות למוקד העירוני היו מנותבות ישירות אלינו, הלוכדים הכרמיאלים. בשנה וחצי-שנתיים האחרונות, אני כמעט ולא מקבל קריאות בתוך העיר, מדובר בכ-10 קריאות בשבוע, בחישוב של 400-500 שקל ללכידה, זה הפסד כספי של אלפי שקלים בכל שבוע. אומנם אני מתפרנס בעיקר מעבודתי כמדביר, אבל אין ספק שהמהלך גרם לפגיעה קשה בהכנסותיי. נכון שמדובר בשירות יפה של העירייה למען האזרחים, אבל אינני רגוע כל עוד אין לי ביטחון שללוכדים מטעם העירייה יש היתרים מתאימים”.
לסיכום פונה הראל לציבור בקריאה: “אם הזעקתם לוכד נחשים, אני ממליץ לבדוק האם יש בידיו היתר מקצועי לבצע את הלכידה והאם הוא עבר הכשרה מקצועית מתאימה”.
מעיריית כרמיאל נמסר: “עובדי המחלקה עברו קורס לוכדי נחשים ברשות הטבע והגנים ויש להם ידע, יכולת והסמכה. הם אמורים לעבור ריענון בעניין ע”י רשות הטבע והגנים, אך בשלב זה אין קורס רענון”.