אחת המצוות היותר משמעותיות בחגים היא מסורת מתן מתנות לאביונים, ובייחוד בחגים כמו פורים, שם היא מהווה אחת מארבע המצוות המרכזיות. מעבר להיותה חובה דתית, מצווה זו מגלמת בתוכה ערכים חשובים של חמלה, סולידריות חברתית וערבות הדדית. בעוד שהחגים הם תקופה של שמחה ושפע עבור רבים, הם עלולים להדגיש את מצוקתם של אלה שידם אינם משגת, מה שהופך את מצוות המתנות הזו לחשובה וערכית עוד יותר. מתן מתנות לאביונים בחג נועד לגשר על הפערים ולהבטיח שהשמחה תהיה נחת הכלל, ללא הבדל במעמד החברתי או הכלכלי.
מהי החשיבות של מתן מתנות לאביונים בחג וכיצד זה תורם לחיזוק הקשר עם הקהילה
מתן מתנות לאביונים בחג משקף עיקרון יסוד בחברה מתוקנת: אחריות הדדית ודאגה לכל חבריה, גם לכאלה המתמודדים עם קשיים כלכליים, ובכך מחזק את תחושת הלכידות והאחדות הקהילתית. מסורת זו מטשטשת את הפערים החברתיים ומאפשרת לכל אדם לחוש חלק מהחגיגה המשותפת, מה שמונע תחושה של בדידות וניכור, שעשויה להתעצם בתקופת החגים. באמצעות מעשה הנתינה, נוצרים קשרים בינאישיים, שעשויים להימשך מעבר לחג עצמו, ומתפתחת, תודות לכך, גם רשת תמיכה קהילתית חזקה, המבוססת על היכרות אישית וסולידריות, שחשובות כל כך. מעבר לכך, הפעולה היזומה של איתור האביונים והענקת המתנות להם מצריכה מעורבות פעילה בחיי הקהילה ואף מודעות לצרכיהם של האחרים, מה שמעודד אזרחות טובה ואחריות חברתית לאורך כל השנה. בנוסף, מסורת מתן מתנות לאביונים מלמדת את הדור הצעיר ערכים של נתינה ואכפתיות, כאשר ילדים שמשתתפים במצווה זו מפנימים את חשיבות הנדיבות והאמפתיה כלי הזולת כבר מגיל צעיר.
איך מתנות אלו משדרות ערכים של נדיבות, רחמים ועזרה הדדית
מתנות לאביונים מגלמות את הערך העמוק של נדיבות אמיתית שאינה מצפה לתמורה, שכן נותן המתנה פועל מתוך רצון אמיתי לשמח אחרים, ללא ציפייה לקבל הכרת תודה או תגמול כלשהו. בניגוד לצדקה "רגילה" שעשויה להינתן לעיתים מתוך תחושת חובה או אשמה, מתנות הניתנות בחג מדגישות את הרצון לשתף באופן פעיל את כל חברי הקהילה בשמחת החג, מה שמשדר מסר של שוויון בין בני האדם. מעבר לכך, המעשה של נתינת מתנות לאביונים דווקא בזמן חגיגה מבטא רגישות לכך שתקופות של שמחה כללית עלולות להעמיק את תחושת הבדידות והמצוקה של מי שאין ביכולתם לחגוג באותה המידה. וגם, מסורת חשובה זו מזכירה לכולנו שעושר אמיתי איננו נמדד רק בנכסים חומריים, אלא ביכולת לחלוק, לתמוך ולהיות חלק ממארג חברתית שבו אף אחד אינו נשאר מאחור.
אילו השפעות יש להם על מי שמקבל אותן
מעבר לערך החומרי הישיר, מתנות לאביונים מעניקות למקבלים אותן תחושת שייכות וחיבור לקהילה, ומפחיתות את התחושה המנוכרת שעלולה להתלוות למצבי עוני וקושי כלכלי. קבלת מתנה בחג, בניגוד לקבצה או סיוע ממסדי, נושאת אתה מסר של אכפתיות אישית ודאגה כנה, המחזקים את הביטחון העצמי ותחושת הערך של המקבל אותה. לילדים ממשפחות מעוטות יכולת, אלו הן הזדמנויות נפלאות לחוות את שמחת החג כשווים בין שווים, ולהרגיש חלק מחוויית החג המשותפת, דבר שיש לו השפעה חיובית משמעותית על התפתחותם החברתית והרגשית. וגם, מתנות הניתנות באופן מכבד ורגיש, יכולות לחזק בקרב המקבלים את התקווה ואת האמונה בסולידריות האנושית, ולהזכיר להם שהם אינם נשכחים או שקופים בעיני החברה.
כיצד ניתן לבחור מתנות שמתאימות לצרכים של האביונים ומביאות להם שמחה אמיתית
בחירת מתנות לאביונים מחייבת רגישות והכרה בצרכים האמיתיים של המקבלים, כאשר העדיפות הראשונה היא לברר, במידה והדבר אפשרי, מהם הצרכים הספציפיים של כל משפחה או יחיד, באמצעות גורמי רווחה מקומיים או אלה, המכירים אותם באופן אישי. כדאי לשקול לתת מתנות פרקטיות, שמשפרות את איכות החיים ביום יום, כמו שוברי מזון, בגדים מאיכות גבוהה, ציוד לבית או קופוני קנייה ברשתות מוכרות, המאפשרים למקבלים אותם לבחור בעצמם את המוצרים שלהם הם זקוקים. חשוב גם להתאים את המתנות לגיל, למגדר ולצרכים, ולהימנע ממתנות המדגישות את הפער החברתי–כלכלי. לילדים ובני נוער, אפשר לשקול מתנות שמאפשרות השתתפות בפעילויות חברתיות וחוויות שונות, כמו חוגים, אירועי תרבות או פעילויות העשרה. וחשוב לא פחות, הוא האופן שבו ניתנת המתנה, כאשר מסירה דיסקרטית המכבדת את פרטיות המקבלים היא חשובה כאן, תוך הימנעות מחשיפה שעלולה לגרום למבוכה.
(תוכן שיווקי)
***אינטרמקס