מערכת פורטל זהר.נט
משקאות אלכוהוליים מסוימים, כדוגמת יין אדום, נחשבים לבעלי אפקט בריאותי חיובי. אולם, גם המחקרים שמצביעים על התועלת שבשתיית אלכוהול בכמות מסוימת יוצאים בנחרצות כנגד צריכת אלכוהול מופרזת. שתיינות יכולה לגרום לסיכונים רבים ולסכנות והשפעות בריאותיות בלתי מבוטלות. נסקור להלן כמה מהם.
מחלות כרוניות של הכבד
צריכת אלכוהול מופרזת מלווה בתהליך התמכרות במלוא מובן המילה. אנשים המכורים לאלכוהול ושותים כמויות מופרזות סובלים משלל השפעות בריאותיות ובהן מחלות כרוניות של הכבד. מי שלא יפנה מבעוד מועד אל מכון גמילה מסמים קלים וטיפול באלכוהוליזם עלול לסבול משחמת הכבד ונזק בלתי הפיך. התפקוד של הכבד עשוי להיות כה לקוי, עד שלא יהיה מנוס מהשתלה על מנת למנוע תמותה מוקדמת.
מחלות לב כתוצאה מאלכוהול
סיבות תזונתיות מהוות גורם מרכזי להתפתחות מחלות לב, ולא רק בקרב גברים. אך בעוד שכולם מכירים את הקשר בין עודף שומנים וכולסטרול לבין סיכון להשמנה, מחלות לב ושבץ, רק מעטים עושים את אותו הקישור לגבי אלכוהול. מחקרים מראים בצורה ברורה כי צריכת אלכוהול מופרזת מעלה את הסיכון למחלות לב, לחץ דם, התקפי לב ושבץ. יתירה מכך, שתיינות מעלה את הסיכון גם למחלות קשות ואף קטלניות אחרות, כדוגמת סרטן. בקרב שתיינים מתמידים נרשמים שיעורים גבוהים יחסית של סרטן במעי הגס, סרטן כבד, גידולים בלוע ואף סרטן השד. ממצאים של השנים האחרונות מצאו כי שתיינות קשורה גם עם היחלשות של המערכת החיסונית וחשיפה גבוהה למחלות זיהומיות.
אלכוהוליזם ותאונות קשות
מלבד הקשר הברור בין אלכוהולים לבין תחלואה, התופעה הקשה הזאת מקושרת גם עם סיכון מוגבר למעורבות בתאונות קשות. נהיגה בגילופין מעלה את הסיכון לתאונה ובמיוחד לתאונות קשות. תחת השפעת אלכוהול הגוף מגיב בצורה איטית מאוד, כושר השיפוט נפגע והאינסטינקטים פועלים בצורה לקויה. ולא רק תאונות דרכים מהווות סכנה של ממש למי שצורך אלכוהול וגם לאנשים בסביבתו. צריכת אלכוהול מעלה את הסיכון לפציעות בעבודה ולפגיעות גופניות בכלל.
אלכוהוליזם כבעיה חברתית ואישית
צריכה מופרזת של אלכוהול מביאה עימה עוד שלל השפעות חברתיות ואישיות. בין היתר, מעורבות בקטטות, יותר מקרים של אלימות במשפחה כנגד בן או בת הזוג או כנגד ילדים. מקרי גירושין נפוצים כתוצאה מהתמכרויות וההתדרדרות עלולה להוביל לפיטורין ולעוני. גם מבחינה חברתית, מדובר בבעיה קשה. אלכוהוליזם מטיל עומס על מערכת הבריאות, נדרשת השקעה מרובה בטיפול במחלות הכרוניות ותקציבים לשיקום נפגעים בתאונות דרכים ותאונות אחרות. שתיינים סובלים יותר מנטייה לאובדנות ומהתנהגות אלימה כלפי עצמם או כלפי אחרים.
לסיכום, צריכה מתונה של אלכוהול איננה בהכרח שלילית. עם זאת, יש להיזהר מנהיגה תחת השפעת אלכוהול ולהיזהר מפני התמכרות. מבחינה בריאותית, אישית וחברתית, חשוב להימנע משתייה מרובה או קבועה של משקאות אלכוהוליים מכל סוג.