מעל 15% מהדירות בעכו שהוגרלו בקרב זכאי משרד השיכון – נמכרו לבסוף על-ידי הקבלנים לציבור הרחב בגלל חוסר דרישה
מאת גיל דובריש
למעלה מ-15% מהזוכים בהגרלות מחיר למשתכן ודירה במחיר מטרה בעכו ויתרו ולא מימשו את זכייתם בדירה במחיר מופחת. כך עולה מפרסום בעיתון ובאתר גלובס.
בדקנו את הנושא. לפי אתר ההגרלות של משרד השיכון והבינוי, משנת 2017 ועד היום, הוגרלו בעכו בסך הכל 3284 יחידות דיור במסגרת התוכניות לציבור חסרי הדיור (כאלה שאין בבעלותם דירה) ומשפרי הדיור. לפי הפרסומים בתקשורת, 499 מהדירות ששווקו בהגרלות, נמכרו בסופו של דבר בלי הגרלה לציבור הרחב, אחרי שהזוכים ויתרו על מימוש הזכייה.
עכו מדורגת במקום הראשון בארץ בנתון הזה. אגב, כל עשרת היישובים המובילים בקטגוריה זו בארץ נמצאים בפריפריה בצפון ובדרום, כאשר אחרי עכו מדורגת נהריה עם 488 דירות. אחריהן באזור הצפון אפשר למנות את קריית ביאליק (438) וקריית ים (297).
בסך הכל יצאו לפועל ברחבי הארץ כ-2,100 הגרלות במסגרת תוכניות מחיר למשתכן, מחיר מטרה ומחיר מופחת. כ־381 אלף משקי בית נרשמו להגרלות וניסו לזכות ב-111,215 יחידות דיור. כ-100,000 משקי בית זכו בדירות במחיר מופחת.
בניגוד לביקוש העצום במרכז הארץ, שם נרשמה התנפלות רבתי על ההגרלות – בפריפריה נרשמו ביקושים קטנים הרבה יותר וגם אז, חלק מהזוכים העדיפו לוותר – לכן נמכרו חלק מהדירות לציבור הרחב ללא הגרלה.
גורמי נדל״ן בצפון מעריכים כי קיימות כמה סיבות עיקריות לכך שזוכים העדיפו שלא לממש את הזכייה בהגרלות בעכו: אי עמידה בדרישות הכספיות, בירוקרטיה ומיקום לא מתאים.
חיים לוי, מתווך ותיק באזור הצפון: ״אנשים שניגשו להגרלות וזכו, הבינו עם הזמן שהתהליך אורך זמן רב. הקבלנים לא מתחילים מיד בבנייה, כי יש צורך באישורים והעניין כרוך בהרבה בירוקרטיה. יכול להיות שזוכים חיכו וחיכו ובסוף ויתרו והחלו לחפש דירות יד שנייה. גם המחירים השתנו. אדם שזכה בדירה לפני 6-7 שנים ונאלץ היום לקחת משכנתה גבוהה, מגלה שהוא משלם ביוקר בגלל העלייה בריבית – ואולי לא יכול לעמוד בתשלום. גם המיקום לא תמיד אטרקטיבי. חלק גדול מהזוכים הם לא תושבי המקום, אם מישהו מהרצליה זכה בדירה בצפון, קיים סיכוי שלא ירצה להעתיק את מגוריו לכאן, ולכן עדיף לו לוותר על הבית ולהמשיך לחפש את מזלו במרכז הארץ״.
מתווך נוסף, מנחם נאה, אומר: ״מנקודת המבט שלי, מחיר למשתכן היא תוכנית מעולה, אבל לא מושלמת. היא לא מתאימה לכל האנשים, אלא למי שיש כסף בידו. מי שמבוסס כלכלית יחסית, קיבל למעשה ואוצ׳ר מהמדינה לרכוש דירה חדשה ואמר תודה, אבל זה לא מעניק פתרון רוחבי לכלל הציבור״.
נאה מוסיף: ״ככל הידוע לי, רוב הנרשמים בהגרלות הם זוגות צעירים ומשפחות עם ילד שניים, שאינם מבוססים עדיין כלכלית. הם כיוונו לזכייה בדירות הקטנות יותר, בנות 3 חדרים, במחירים נמוכים יחסית, אלא שמרבית הדירות ששווקו בהגרלות היו יקרות וגדולות יותר, בנות 4-5 חדרים עם גינות ומרפסות רחבות. אני מכיר לא מעט אנשים שזכו בדירות הגדולות, חלקם התייעצו איתי אחרי הזכייה, שפשוט החליטו לוותר. החישוב הוא פשוט: אדם שזוכה בדירה במחיר 1.1-1.2 מיליון ש״ח, זקוק להון עצמי מינימלי של כ-150 אלף ש״ח. נניח שהסכום הזה נמצא בידיו – כדי לקבל מהבנק משכנתה של כמיליון שקלים, (בהחזר חודשי של כ-5,000 ש״ח) עליו להשתכר לפחות כ-15,000 שקלים נטו בחודש. כמה משפחות בצפון משתכרות סכום כזה? אנשים נאלצו לוותר על הזכייה שלהם, כי לא יכלו לעמוד בהוצאות, או שלא עמדו בתנאי קבלת המשכנתה״.