נעמי סבוסקי
קסמי נעמה: ייעוץ תזונה, שמני מרפא, מסאז' טיפולי
052-8729970
רמה גבוהה של כולסטרול בדם היא אחד מגורמי הסיכון למגוון של בעיות לב. זרימת הדם עלולה להיות איטית מדי דבר שיכול לגרום לתופעות שונות מייתר לחץ דם עד שבץ רמה ואיבוד יכולות קוגנטיביות. אבל לא תמיד הכולסטרול הוא "רע" . הוא מרכיב חיוני בגופינו. אנחנו צריכים אותו בכמות קטנה בשביל תפקוד תקין לתאים ,לעצבים ולהרמונים.ישנם חומרים הנקראים לפופרטאינים – שהם נשאים ותפקידם להעביר את הכולסטרול בזרם הדם ולפזר אותו בכל אזורי הגוף.
יש שני סוגי של ליפורטאינים :סוג אחד של ליפופורטאין נקרא הכולסטרול "הרע"- LDL, והסוג השני של ליפופורטאין נקרא הכולרסטרול הטוב – HDL שתפקידו לאסוף את הכולסטרול העודף מהתאים ולהחזיר לכבד.
במצב רגיל שומרים הליפופרוטאינים על רמה מאוזנת של כולסטרול בדם,אבל אם מופר האיזון כאשר הגוף מייצר יותר כולסטרול ממה שה– HDLיכול לסלק ואז הכמות העודפת נשארת בזרם הדם.
אם הכולסטרול מתחמצן במיוחד ה– LDLונצמד לדפנות העורקים הוא מכין את הקרקע להתפתחות של דלקת עורקים,אם זה הופך לדלקת כרונית זה יכול להצתבר על גבי הדפנות הפנימיים של העורקים ולהגביל את כמות הדם העוברת בהם וזה נקרא טרשת עורקים.
טרשת עורקים היא השלב הראשון במחלות לב וכלי דם.כאשר לא מטפלים הבעיה עלולה להוביל להתקף לב או לשבץ.
התזונה המערבית שמכילה כמיות גדולות של שומן מן החי [שומנים רבוויים]
ופחמימות מעובדות,היא זו שאחראית בדרך כלל לרמות הגבוהות של הכולסטרול בדם,גם תורשה או מחלות קודמות עלולות לגרום לעליה ברמת הכולסטרול ולכן חשוב להקפיד על תזונה נכונה.
לתזונה יש פה תפקיד חשוב והדגש בטיפול הטבעי ניתן על הורדה ברמות השומנים וגם על שמיקה לאורך זמן על רמות שומנים תקינות והגנה בפני נזקים אפשריים של חימצון שומני בדם.
מחקרים מדעיים אשר נערכו בשנים האחרונות מגלים כי הגורם העיקרי לחימצון שומנים הוא דלקתיות גבוהה בכלי הדם הנגרמת בעיקר עקב רמות גבוהות של סוכר,לכן חשוב מאוד להקפיד על תזונה בעלת אינדקס גליקמי נמוך.
הטיפול בתזונה–להרבות במזונות עשירים בסיבים.סיבים תזונתיים קושרים את הכולסטרול וגורמים להפרשתו בצואה בנוסף הם מסיעיים בהפחתת משקל ובפינוי פסולת מהגוף.
דגנים מלאים – חיטה מלאה, שיפון, אורז מלא, שיבולת שועל ,ירקות–שום, בצל ,ברוקולי, כרוב ניצנים. קטניות–שועית, פולי סויה, עדשים. פירות–תאנים ותפוחי עץ. אגוזים, שקדים, זרעי פשתן.
שמנים צמחיים–נבט חיטה , שומשום.
חומצות שומן חשובות –דגי ים צפוני–סלמון מקרל, זרעי פשתן, שמן המפ, אגוזי מלך שומרים על תקינות וגמישות כלי הדם והתאים, עוזרת בהפחתת לחץ הדם.
פירות יער–אוכמינות, דובדבנים, רימונים, פירות הדר יעזרו לשמור על תקינות כלי הדם.
להפחית–פחמימות פשוטות כמו: סוכר לבן, קמח לבן, עוגות, עוגיות וממתקים, אלכוהול ומשקראת קלים המעלים את הסוכר בדם.
להפחית מזונות מהחי המכילים שומן רווי,מזון מעובד כמו מרגרינה , ושמנים מזוככים,מזונות מטוגנים, מזונות תעשיתיים,משומרים.
במקום זה–הרבו באידוי,בישול,צלייה ואפייה.
תוספי תזונה פיטוסטרולים 1-3 גרם ביום לערבב בכוס מים ולשתות.
ניאצין B3 –משתתף במטבוליזם של שומנים וסוכרים, נוגד חמצון ומנטרל רעלים מפחית רמות כולסטרול ושומנים בדם.
פסיליום–תוסף המופק מקליפת זרעי פלנטגו מסייע בהפחתת רמות גבוהות של כולסטרול בדם.
צמחי מרפא–עלי ארטישוק מגביר ייצור והפחתת מלחי מרה.
פטריית רישי–מפחיתה לחץ דם וסוכר בדם.
כורכום–מסייע להורדת טרגליצרידים, פעילות נוגדת דלקת.
תה ירוק–נוגד חימצון ומנקה את הדם.
בנוסף קיימת חשיבות רבה להימנע מעישון ולהפחתת סטרס אשר נפוץ אצל אנשים עם רמות גבוהות של שומנים וכולסטרול.
הפחתת הסטרס נעשת באמצעות צמחי מרפא,טנכניקות הרפייה נשימות,מדיטציה, יוגה ,דמיון מודרך וכו.
והמלצות לפעילות גופנית סדירה אשר משפרת את התחושה הכללית,מסייעת להעלות כולסטרול טוב מפחיתה כולסטרול רע,משפרת את זרימת הדם ותורמת לירידה במשקל.
סבוסקי נעמי