מאת גיל דובריש
איזה כרמיאלי לא מכיר את הרגע הזה, שבו הוא נכנס למסעדת מאכלי המלכים, נתקל מיד בריח המפתה של החומוס הטרי ופוגש את עאבד החייכן?
900 מטר אחרי צומת הכניסה לבענה – דיר אל אסד, בכביש המתפתל במעלה ההר, שוכן לו אחד המוסדות הקולינריים הידועים ביותר בצפון, חומוס מאכלי המלכים. רבים וטובים ממני הכתירו את החומוס של עאבד כחומוס כטוב ביותר במדינה, מבקרי המסעדות היללו ושיבחו ללא הרף ובצדק ופירסמו כתבות בעיתונים הארציים. ומה איתי? אני מקרה אבוד. מכור…המרקם של החומוס, הטעם הנפלא והיחודי, הגרגרים הטבולים בשמן הזית האיכותי שנספג בפיתה העבה שאתה מקבל וכמובן, החמוצים שמוגשים לשולחן לצד צלחות החומוס והפיתות… אין טוב מזה. אישית אגב, אני ממליץ לנסות את המשאוושה המעקצצת בחמיצותה – שעבורי תמיד מהווה את המדד האמיתי לאיכות החומוס במקום. אם זה היה תלוי בי, אני מגיע לשם בכל יום.
לפני כמה ימים ביקרתי את עאבד במסעדה. היה קצת גשום בחוץ, אבל בתוך המסעדה היה חם וממוזג. את עאבד אני מכיר למעלה מ-15 שנה. הוא לא השתנה, עושה רושם שרק משתבח עם השנים, כמו החומוס שלו. ״אני אוכל מהחומוס שלי בכל יום, לפעמים יותר מפעם אחת ביום״ הוא מגלה את הסוד שלו ומוסיף: ״אני לא מסוגל לאכול חומוס במקומות אחרים, רק אצלי. אפילו לא כדי לנסות ולבדוק את הטעם…״ המתכון של החומוס של עאבד לא השתנה כבר עשרות שנים, כי הוא יודע היטב שמתכון מנצח לא מחליפים. הטעם נשאר כשהיה, בדיוק כמו החומוס שאכלתי אצלו בשנת 2002. זה כבר לא רק הטעם, אלא גם זיכרון נוסטלגי שמושרש בנימים הכי עמוקים.
המתכון הזה כל-כך מוצלח עד שמחברי ספר מתכונים בבריטניה ביקשו – וקיבלו אישור מיוחד לפרסמו בספר, אשר צפוי לצאת בקרוב. אני שואל את עאבד אם לא איכפת לו שמתכון סודי כזה עומד להתפרסם בפומבי והוא מחייך: ״בכיף, זה לא סוד. כל הרכיבים יכולים להתפרסם, אבל השאלה היא מה אתה עושה עם זה. חומוס צריכים לדעת להכין, לקום לפנות בוקר ולהשקיע בו אהבה, אחרת לא יצא מוצלח״.
המסעדה נפתחה בשנת 1999, באותו המקום בדיוק, מאז עברה שיפוץ והרחבה כדי לענות על הביקוש הרב של הסועדים. הלקוחות מגיעים מכרמיאל ומכל רחבי הארץ. התל-אביבים אוהבים לעצור בדרך, באמצע הטיול שלהם צפונה, למלא את הבטן בחומוס הטעים ולהמשיך הלאה. יש לקוחות שלא מוותרים על החומוס גם בעת שהם נוסעים לחו״ל. עאבד מספר למשל על קצין בצבא שנסע לתאילנד. ״הוא רצה לארגן הפתעה לחברים שנסעו איתו וביקש שאכין לו כמה קילוגרמים של חומוס ופלאפל בקופסאות. הקפאתי הכל מראש, כשהגיע אליי היה כבר בדרכו לשדה התעופה. מסרתי לו את הקופסאות המוכנות והוא יצא לדרך. אחרי שחזר ארצה, שאלתי אותו איך היה, אמר לי שהחבר׳ה היו בשמיים, נהנו מכל ביס. הם לא הבינו איך החומוס מדיר אל אסד הגיע לתאילנד״… מספר עאבד בחיוך.
מלבד החומוס המפורסם של מאכלי המלכים בדיר אל אסד, במסעדה אפשר ליהנות גם מפלאפל משובח ופריך, צ׳יפס עסיסי, שניצל, סלטים, טבולה, ועוד – את הכל מכינים במקום לעיני הלקוחות. לאחרונה הצטרף לתפריט תבשיל בשר, עגבניות וחומוס אותנטי, שממלא את הבטן המקרקרת. ״זו מנה ביתית טעימה, שמכינים אצלנו מדורי דורות״ אומר עאבד ומגיש לשולחן צלחת רחבה ועליה התבשיל המהביל. אני ניגש למלאכה, בוצע מהפיתה, מנגב ומכניס ביס לפה. השילוב של בשר הבקר עם העגבניות ושכבת החומוס המונחת כמצע, פשוט נפלא. האוכל נימוח בפה. אחרי רבע שעה שבה אני מחסל את רוב הצלחת, אני פונה לעאבד ואומר: ״זה מדהים, איך לא ידעתי עד עכשיו על קיומה של מנה כזו״? עאבד צוחק ואומר, ״עכשיו אתה יודע…״ כן עאבד, עכשיו אני יודע, אני אומר לו. ואני רוצה בדיוק כזה בפעם הבאה שאני מגיע לפה…
מסעדת מאכלי המלכים, דיר אל אסד, כ-900 מטרים מצומת הכניסה לבענה – דיר אל אסד במעלה הכביש מצד ימין. טלפון: 0544807181.
(מ.)