שיבושים קשים במכללה האקדמית בראודה בעקבות שביתת סגל המרצים הזוטרים מבחוץ. יו״ר ועד המרצים הזוטרים: נשבות עד סוף השנה אם זה מה שיידרש. המכללה: נציגי המרצים הפכו את המורים לבני ערובה
מאת גיל דובריש
שיבושים קשים במכללה האקדמית להנדסה אורט בראודה, בעקבות שביתת סגל המרצים הזוטרים מבחוץ במכללה. מדובר בכ-120 מרצים שמהווים כמחצית מצוות ההוראה במוסד.
השביתה שנכנסת לשבוע השלישי שלה, נובעת מתוך חוסר הסכמה בין המרצים הזוטרים להנהלת המכללה על תנאי השכר. המרצים מלינים מזה זמן רב על כך שאינם חתומים על הסכם קיבוצי וכי עבודתם מתנהלת באופן קבוע כשחרב הפיטורין מונחת על צווארם.
בשנת הלימודים הקודמת שבת סגל המרצים הזוטרים לאות מחאה על חוסר ההתקדמות במו״מ מול הנהלת המכללה. לאחר שהמו״מ נקלע לסחבת ללא תוצאות, הודיעו המרצים מבחוץ כי ישבתו בפתיחת שנת הלימודים, בחודש אוקטובר האחרון. בתגובה, ההנהלה פנתה לבית הדין לעבודה וזה הוציא צו מניעה נגד השביתה, אך במקביל הורה לשני הצדדים וכן לרגולטורים – משרד האוצר והמועצה להשכלה גבוהה, להתערב בנעשה ולפתוח את המשא ומתן מחדש. בחודשים האחרונים אכן התקיימו לא מעט ישיבות ואף מספר דיונים בין כתלי בית הדין לעבודה, ללא התקדמות ממשית, עד לדיון האחרון שנערך כשבועיים לפני חג פסח. אז דווקא הושגה פריצת דרך משמעותית והצדדים חתמו על טיוטת החוזה, אלא שלטענת המרצים, מספר ימים לאחר מכן חזרה בה הנהלת המכללה מההסכמות.
יו״ר ועד הסגל האקדמי הזוטר של המרצים מהחוץ במכללת בראודה, פיני שלומאי, אומר כי ״הנהלת המכללה טענה כי טעתה בחישובים הכספיים וכי העלות הכוללת גבוהה משחשבה. הפערים בינינו עומדים כרגע על כ-600 אלף שקלים. אנחנו סבורים שזהו עניין של סדרי עדיפויות, המכללה סוברנית להחליט האם לשלם סכום זה לשכר הבכירים או להקדיש את הסכום להסכם איתנו״.
בעקבות פיצוץ המו״מ פתח סגל המרצים הזוטרים מבחוץ בשביתה ללא הגבלת זמן, בעוד שבית הדין לעבודה הבהיר כי לא יוציא בשלב זה צו מניעה נוסף. במהלך השבועות האחרונים הגישה הנהלת אורט בראודה שתי הצעות חדשות למרצים, אלא שלטענתם מדובר בסכומים הנמוכים משמעותית מאשר סוכם בין הצדדים בטרם ״הפיצוץ״.
פיני שלומאיי מבהיר כי ״בהצעות החדשות, ישנם מרצים בודדים שקיבלו שכר מחפיר והתוספת המוצעת להם אומנם מגיעה ל-40% עד 50%, אלא שכשליש מהמרצים קיבלו הצעות שהן אפילו נמוכות מהשכר שהם מקבלים כיום. אלה הצעות שאיננו יכולים לקבל. אנחנו נמשיך לשבות עד שהמכללה תתעשת ותחזור להסכמות שלנו. ברגע שנחתום על ההסכם הקיבוצי – נסיים את השביתה. אני קורא למכללה לבוא ולשבת איתנו בידיים נקיות.נשמח לסיים את השביתה מיד, אבל נשבות עד סוף השנה – אם זה מה שיידרש מאיתנו לעשות״.
תגובת המכללה: ״תנאי ההעסקה של המורים מן החוץ בכל המוסדות האקדמיים מוכתבים על ידי המועצה להשכלה גבוהה. המכללה גילתה הבנה ורגישות לצרכי הסגל הזוטר ואף נלחמה עבורם מול המועצה להשכלה גבוהה. מתוך דאגה לקיום לימודים סדירים, הוציאה המכללה צו מניעה באוקטובר 2017, אותו ניאותה להסיר על סף חתימת ההסכם, שאין לו אח ורע בזירה האקדמית ואשר עלותו מסתכמת בלמעלה מ- 2 מיליון ש״ח בשנה״.
״המחווה הזו שימשה לנציגים שעת כושר לסחוט עוד מעבר למה שסוכם – שכר של 10,000 ש״ח ויותר למשרה בת 14 שעות הוראה בשבוע ובתוספת תנאים סוציאליים וקרן השתלמות. רובם המכריע של המורים יוצאים נשכרים ב-20% ויותר מהצעת המכללה, אך הנציגים בחרו לקחת את סגל המורים בני ערובה לגחמותיהם, תוך שהם מפיצים מידע לא מדויק, אוסרים על המורים לברר באופן פרטי מה יהיה שכרם המובטח ובעיקר – גוזלים מהסטודנטים את זכותם לקבל תמורה מלאה לשכר הלימוד״.
״נכון לרגע זה מדובר בהשבתה של שבעה ימי לימוד, וכל זאת למה? – כדי להשיג עבור קומץ מורים, אשר שכרם היה חריג מלכתחילה, אפשרות להמשיך את חגיגת השכר – שנאסרה על ידי המועצה להשכלה גבוהה. המכללה לא חזרה בה כלל ועיקר מההסכם, נהפוך הוא! לא זו בלבד שאף לא שקל אחד נגרע ממה שהובטח, אלא אף נוסף״.
״השינוי מן ההסכם המקורי היה בחלוקה שוויונית יותר בין המורים והכלת כל המורים הזכאים לתוך ההסכם המיטיב. נראה כי שיכרון כוח השביתה הביא את הנציגים לטפס על עץ גבוה, שהירידה ממנו יכולה להיות רק בלחץ המורים שהפכו לבני ערובה, הגם שרק 130 מתוך כ-250 מורים חברים בהתאגדות שהם מתיימרים לייצג״.