אחד הנושאים שיעסיקו את חברי הכנסת בחודשים הקרובים הוא נושא הגיור וחוקים שונים המונחים על שולחן הכנסת ועלולים לגרום למשברים פוליטיים שונים.
אך מעבר לכותרות ולהצהרות של הפוליטיקאים בעניין, בשטח עצמו יש התעניינות גוברת בתהליך הגיור מצד הזקוקים לו ובני משפחותיהם.
לאחרונה נפתחה בכרמיאל כיתת גיור חדשה של עמי אולפני גיור מבית אור עציון. מדובר במסלול שאורכו 10 חודשים ובו לומדים המועמדים לגיור את כל הנדרש להם על מנת להגיע למעמד המחייב בבית הדין הרבני ולהצטרף לעם ישראל. ביקשנו לשאול את מורי הכיתה החדשה, כמה שאלות מעניינות הנוגעות לתהליך הזה ולהסביר מספר דברים בעניין שהוא כל כך משמעותי ודרמטי עבור ישראלים רבים ובני משפחותיהם.
כמה זמן לוקח להתגייר?
גיור הוא תהליך אישי, ותלוי בהתקדמות של התלמיד המתגייר. עשרה עד שניים עשר חודשים, הם הזמן האידיאלי לתהליך, בהם חווה המתגייר את חגי ישראל ומועדיו, ומקיף את הצד הלימודי והמעשי של היהדות. לאחר סיום הלימודים כשמתקבלת ההחלטה המשותפת של המורה והתלמיד ובתיאום עם שליח בית הדין, נקבע לתלמיד דיון בבית דין לטובת גיורו.
בכיתות שלנו למעלה מ-80% מהתלמידים, עוברים את המעמד בבית הדין בפעם הראשונה, כך שזה לוקח להם כ-10 חודשים. לרוב התלמידים לוקח הרבה זמן ל”התבשל” עם ההחלטה להתגייר, אבל לאחר שהם פונים אלינו דרך האינטרנט או דרך חברים שכבר עברו גיור, זה לוקח פחות משנה.
האם הגיור שלכם הוא גיור אורתודוכסי? האם הוא מוכר?
הגיור היחיד המקובל בארץ ע”י מוסדות המדינה ורשויותיה הינו גיור אורתודוקסי. המורים ב’עמי, אולפני גיור בתפיסה אישית’, הינם מורים אורתודוקסים בעלי גישה ציונית דתית, בוגרי ישיבות הסדר ומדרשות. בית הדין אליו מופנים התלמידים, הוא בית הדין של מדינת ישראל, המנוהל ע”י אגף הגיור במשרד לשירותי דת. במהלך הלימודים מתקיימים מספר מפגשים בבית הדין, ובסיומם מצטרפים לעם היהודי, כולל חתונה יהודית לבני זוג.
האם נכון שבודקים את המתגיירים בבית ועוקבים אחריהם?
לא נכון. תהליך הגיור תלוי בבחירה של המתגייר. אדם שמעוניין להתגייר, ועבר את התהליך מבחירה אישית, ובית הדין התרשם בכך – יגויר. בית הדין או כל גורם אחר, לא מפעיל אמצעים כאלו או אחרים שעוקבים אחר התלמיד. חשוב לנו להדגיש, כי אנו רואים את הצלחתנו ביכולת התלמיד לחיות את המשך חייו כיהודי. תהליך הגיור אינו תהליך חד פעמי, אלא מהווה אבן דרך בחייו של אדם ההופך ליהודי.
האם זה נכון שזה כל כך יקר להתגייר?
לא, זה לא נכון. מדינת ישראל רואה בגיור ‘משימה לאומית’ ולכן ישנם תקציבים המופנים לטובת מימון הלימודים. התקציבים הממשלתיים אינם מכסים את כל ההוצאות ולכן אנו פונים גם לתרומות של אנשים פרטים, וכמובן להשתתפות של התלמידים עצמם. השתתפות התלמיד, משתנה בין המסלולים, וברור שעלותו של המסלול האישי, יקרה יותר מהמסלול בכיתה, שהינו סמלי בלבד.
לסיום, אומר לנו כרמי רונן מנכ”ל עמי אולפני גיור: “בכיתת הגיור החדשה בכרמיאל, בדומה לכיתות אחרות שמפעיל עמי אולפני גיור בכל הארץ, הופכים את תהליך הגיור לחוויה אינטימית ומשפחתית. בנוסף לכיתות הרגילות מציע עמי גם הצטרפות לגיור אישי, אחד על אחד, לתלמידים שמסגרת של כיתה לא מתאימה להם. לאורך השנים בהם פועל עמי, הצלחנו להביא גרים להצטרפות לעם ישראל ובאחוזי הצלחה הטובים ביותר”.