צום קל צילום יח״צ חול
צילום יח״צ חול

כך תשרדו את הצום בשלום

שתפו

טיפים מעשיים לארוחה מפסקת וליציאה נוחה מהצום

מאת תמר ידין, דיאטנית קלינית, יועצת לחברת הרבלייף

צום של יממה הוא פעולה לא פשוטה לגוף, אך יכולה להיות בריאה. עם זאת, רצוי להתכונן לצום כראוי ולסיים אותו בצורה טובה, כדי שלא נקשה על הגוף ובאמת נוכל להעביר את צום יום הכיפורים ללא קושי רב.

ההכנה לצום מתחילה בימים שלפניו

הזינו את הגוף בימים שלפי הצום בכל אבות המזון: מומלץ לאכול תזונה מלאה ברכיבים טבעיים ולא מעובדים. המזונות המומלצים הם ירקות ופירות העשירים בסיבים תזונתיים, בוויטמינים ובמינרלים, חלבונים איכותיים, מן החי ומן הצומח, דוגמת עוף ובקר רזה, דגים וביצים, סייטן, טופו, אגוזים ושקדים וכן קטניות וסויה. בנוסף, יש לצרוך פחמימות מלאות, דוגמת דגנים מלאים, אורז מלא, כוסמת, דוחן, תירס, קינואה ובטטה. פחמימות אלו מתפרקות לאט יותר בגוף, גורמות לשחרור אינסולין מווסת יותר ויתרמו לתחושת שובע לאורך זמן. פחמימות אלו ימנעו את אפקט היויו של רעב בסמוך לסיום הארוחה – בשונה ממאפים, לחם לבן וסוכרים שיקשו מאוד על הצום בכך שישאירו אותנו שבעים לטווח קצר ויעודדו צורך באכילה מיד עם כניסת הצום.
שתו נוזלים לא רק בארוחה המפסקת: ביום של ערב יום כיפור יש לוודא כי אנו שותים לכל אורך היום נוזלים, כדי להגיע רוויים לצום. אין מדובר רק בכמות נוזלים גדולה בארוחה המפסקת, כי אם לכל אורך היום. העדיפות כמובן למים, שניתן לגוון את טעמם עם נענע, לימון, מלפפון קלוף וכו'.

צמצמו את צריכת הקפאין: יש לצמצם את צריכת המשקאות המכילים קפאין, דוגמת: תה, קפה, קולה ומשקאות אנרגיה. הסיבה לכך, נעוצה בעובדה כי אלו משקאות משתנים שגורמים לאבדן נוזלים בגוף- שאנו רוצים להימנע ממנו לקראת הצום.

צמצמו את צריכת הנתרן והתבלינים: חשוב לצמצם את צריכת הנתרן בימים שקודמים לצום ובוודאי בערב יום הכיפורים. ההמלצה היא לוותר על מאכלים מעובדים, מקופסא (מנה חמה, למשל), אבקות מרק במינון גבוה, רטבים דומיננטיים, חמוצים וכו', ואף להימנע מתבלון יתר במזון. תבלון יתר מגרה את מיצי הקיבה ומעודד רעב וצמא בכך שמגביר את תחושת הצמא. לכן כדאי לא לאכול מתובלן ביומיים שלפני הצום, עד כמה שניתן.

אכלו מתון בארוחה המפסקת: למרות שהאינסטינקט שלנו יעודד אגירת מזון ממש לפני הצום, אין זו פעולה נכונה. אכילת יתר יכולה להעמיס על הקיבה ולספוח נוזלים לצורך תהליך העיכול הארוך. עדיף לנו להגיע לארוחה אחרי ימים של אכילה טובה ומזינה ולא רעבים, לאכול מתון בזמן הארוחה המפסקת ולשמור את הנוזלים להמשך הצום.

דוגמא לארוחה מפסקת: מרק צח, פרוסת חלה, מנת עוף ואורז, בתוספת סלט ירוק עם טחינה ועוגה לקינוח, אם רוצים קינוח.

כתבה מעניינת:

מרפאת כללית כרמיאל חבצלת

איך יפעלו מרפאות כללית בשעת חירום?

שתפורונן נודלמן מנהל מחוז חיפה וגליל מערבי בכללית: בשעת חירום כללית תפעיל 34 מרפאות אחודות …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *