חום – ממה הוא נגרם ומתי יש לגשת לרופא? ד”ר סטיבן ריינגולד רופא ילדים במאוחדת ובמיון ‘טרם’ מגיש כמה המלצות חשובות
מחלות חום הינן אחת התופעות הידועות ביותר בימי החורף. אל בתי החולים מגיעים אלפי ילדים הסובלים ממחלות חום, אולם עם הגעתם לבתי החולים הם נחשפים באופן טבעי למחלות רבות.
ד “ר סטיבן ריינגולד, מומחה ברפואת ילדים במאוחדת ובמיון ‘טרם’ מעניק טיפים לציבור ההורים על מנת לדעת איך לנהוג במקרה של הופעת חום אצל ילדים.
“חום הוא עלייה בטמפרטורה של הגוף. טמפרטורת הגוף הרגילה היא כ-37, כאשר בבוקר היא נמוכה בכ-0.5 ואחר הצהריים-ערב היא עולה בכ-0.5. חום היא תופעה שבה הטמפרטורה בתוך הגוף עולה מעבר ל-38 מעלות”, אומר ד”ר ריינגולד.
על הסיבה להופעת חום אומר ד”ר סטיבן ריינגולד “תחשבו על זיהום בתור צבא של וירוסים או חיידקים שתוקף את הגוף שלנו. המערכת החיסונית שלנו מגייסת מתקפת נגד – תגובה “דלקתית” נגד אותו זיהום, על מנת להרוג את המזהמים. החום הוא חלק מהתגובה הדלקתית החיידקים והווירוסים אינם משתכפלים בטמפרטורות גבוהות, ולכן כשהגוף שלנו מייצר את החום הוא בעצם מונע את הזיהום. החום גם ממריץ את מערכת החיסון”.
על השאלה מתי יכול הילד לחזור לגן עונה ד”ר ריינגולד “הילד יכול לחזור לגן/בית הספר עשרים וארבע שעות אחרי שהחום ירד. ברוב המחלות, החום יופיע רק פעם אחת ב-24 שעות. עם זאת, במהלך תקופת הטיפול, הילד עדיין חולה – הוא צריך לנוח, והוא גם יכול להדביק ילדים אחרים. כאשר לילד יש חום אחר הצהריים או בערב, הוא לא צריך ללכת לבית הספר או לגן למחרת, גם אם בבוקר אין לו חום יותר. הוא צריך להישאר בבית ולנוח. אם הורדתם את החום באמצעות תרופה זה לא אומר שהוא יכול ללכת לגן או לבית הספר – יכול להיות שטיפלתם בחום, אבל הילד עדיין חולה וצריך להישאר בבית”.
ד”ר סטיבן ריינגולד מזכיר שעל מנת למנוע מחלות ראוי לאמץ מספר הרגלים חשובים. “הזכירו לילדים לשטוף את הידיים לעיתים קרובות ולהשתעל לתוך המרפקים שלהם. ודאו שהם ישנים מספיק ופעילים מספיק, שהם אוכלים ארוחות בריאות, שהם שותים הרבה מים וכמובן חסנו אותם נגד שפעת.יש המון תוספי ויטמינים בשוק אבל אני לא מכיר אף תוסף מוכח שאפשר להמליץ עליו”.
ומתי יש לגשת לרופא במידה שהופיע חום?
“אם הילד בן חודשיים ומטה ויש לו חום, צריך לגשת איתו מיד לבית חולים. אסור לתת לו תרופות להורדת חום. ילדים גדולים יותר, בני שנה ומטה, צריכים לגשת לרופא תוך 24 שעות.
חלק (לא כל) מהסימנים למצבי חירום הם חולשה, שינוי במצב המנטלי, קשיים בנשימה, פרכוסים, שפתיים/אצבעות/לשון בגוון כחלחל או פריחה בגוון ורדרד-שחור בגפיים.
כל ילד הסובל ממצוקה, או תסמינים מדאיגים כגון צפצופים בנשימה, רדמת, התייבשות, קשיחות בצוואר, פריחה או דימום, כאבי בטן חזקים או כאבים במתן שתן צריך לפנות לרופא בדחיפות.
אם החום מלווה בתסמינים מקומיים, כגון כאב גרון או כאב אוזניים, צריך לפנות לרופא תוך יום-יומיים.
במקרים של מחלות כרוניות, תחלואות תכופות או פגים צריך להתייחס לכך בזהירות רבה יותר ולפנות מהר יותר לרופא”.