בעקבות יום האישה פורסם שיעור הנשים המעורבות בתאונות לעומת הגברים. נחשו מה גילינו
מאת גיל דובריש
מי נוהג בטוח יותר בכרמיאל, נשים או גברים? קיימות לא מעט בדיחות על נשים נהגות, אבל בפועל, מתברר כי נשים מעורבות בתאונות הרבה פחות מהגברים. לא רק בכרמיאל, אלא בכל הארץ.
בעקבות יום האישה הבינלאומי שחל בסוף השבוע, פרסמה עמותת "אור ירוק" את נתוני תאונות הדרכים בכרמיאל בשנת 2023. למרות שנשים מהוות כמעט מחצית מכלל הנהגים על הכביש, מתברר ששיעורן בתאונות נמוך הרבה יותר. ובהרבה. יש שיטענו שאחת הסיבות לכך היא שנשים נוהגות פחות ולאט יותר מגברים, אך ההבדלים במעורבות בתאונות דרכים בין הגברים לנשים כל-כך גדולה, עד שגם אם לסיבה זו יש השפעה – נשים עדיין נוהגות בצורה בטוחה יותר.
בשנת 2023 אירעו בכרמיאל 55 תאונות דרכים, 7 מתוכן קשות. בסך הכל היו מעורבים בתאונות 37 נהגים גברים לעומת 16 נהגות. שיעור המעורבות של נשים לעומת גברים עומד על כ-29% לעומת כ-71%, פחות מחצי!
בשבע התאונות הקשות בעיר היו מעורבות 2 נהגות לעומת 5 נהגים, שיעור של 28.5%. בתאונות המוגדרות קלות עומד שיעור המעורבות של נהגות על כ-29%.
עו"ד יניב יעקב מנכ"ל עמותת אור ירוק: "נשים נוהגות יותר בטוח מגברים, זו תמונת המצב וכך מראים הנתונים שנה אחר שנה. במשרד התחבורה והבטיחות בדרכים חייבים לעודד יותר נשים לעסוק בנהיגה באופן מקצועי, בעיקר בתחבורה הציבורית שסובלת כבר שנים ממחסור של אלפי נהגים ונהגות. לשילוב נשים בתחום הנהיגה המקצועית יתרונות רבים, ביניהם תרומה לצמצום פערים תעסוקתיים ומגדריים, הגברת תעסוקה של נשים, חיזוק תחושת עצמאות והגברת הבטיחות על הכביש".
הסטיגמה והמציאות- נשים באמת נוהגות גרוע?
על פי מחקר שפורסם על ידי חוקרים מאוניברסיטת פדובה באיטליה, למרות שנשים מעורבות פחות מגברים בתאונות דרכים, הסטיגמה הנפוצה לפיה נשים נוהגות גרוע, הססניות וחסרות ביטחון מאחורי ההגה הינה רווחת בציבור. הסיבה לכך היא הבנייה חברתית המבוססת על תפקידים מגדריים עתיקי יומין, לפיהם נהיגה היא משימה גברית.
הבעיה המרכזית בסטיגמה היא שהיא אכן משפיעה על אופי הנהיגה של נשים. הסטיגמה המלווה נשים, נערות ואפילו ילדות, מתחילה להשתרש ולחלחל לתודעה שלהן הרבה לפני שלב הוצאת רישיון הנהיגה. התוצאה היא שנשים נוטות להעריך את יכולת הנהיגה שלהן הערכת חסר ולהרגיש חוסר ביטחון בנהיגה לעומת גברים.
סטיגמה שלילית מעוררת חששות הגורמים לחוסר ביטחון עצמי, ספק ביכולות הביצועיות, מתח רב ומאמץ להתעלות על הציפיות השליליות. תהליכים אלו מובילים לפגיעה בביצועים ובנהיגה.
למרות כל זאת, הממצאים מראים אחרת וסותרים את הסטיגמה. מחקרים מראים כי נשים נוטות לעבור על חוקי התעבורה פחות מגברים, נוהגות באופן מסוכן פחות מגברים ולכן הסיכוי שלהן למעורבות בתאונת דרכים קשה או קטלנית נמוך יותר מסיכויים של הגברים.
בקיצור: נשים נוהגות טוב יותר ובטוח יותר.
קראו עוד בפורטל זהר.נט: