מאת: אבינועם ארביב, דיאטן קליני B.Sc ויועץ לחטיפי הבריאות FREE
בחלוף השנים מדפי המרכולים מתמלאים בעוד ועוד מוצרי מזון הזוכים לכינוי מזון "אולטרה מעובד", מוצרים שאמנם מאוד נגישים לאכילה, אבל יכילו רשימת רכיבים מאוד ארוכה (שאת חלקם אנו, הצרכנים, כלל לא נכיר), ו"רחוקים" מחומרי הגלם המקוריים. למוצרי מזון אלה יתוספו רכיבים לשיפור הטעם וחיי המדף. בד בבד, גם המונח "אכילה טבעית" או "מזון טבעי" צבר תאוצה לאחרונה וזוהי מגמה המבוססת על אכילת מזונות הקרובים יותר לחומרי הגלם ועוברים פחות תהליכי עיבוד ותיסוף.
ריכזתי את היתרונות הבולטים בלאכול מוצרי מזון טבעיים עם מספר טיפים חשובים:
1. צמצום משמעותי של הסוכר – במזונות מעובדים רבים יש תוספת סוכר, במגוון צורות ושמות שונים (למשל סירופ תירס, דקסטרוז ועוד רבים ששמם לאו דווקא מכיל את המילה סוכר). גם במזונות מלוחים, כמו קרקרים, לרוב נמצא את התוספת הזו. צריכה עודפת של סוכר נקשרה למגוון רחב של תחלואות כמו השמנה, סוכרת ועוד. אכילה של מזון פחות מעובד יכולה לעזור לנו לצמצם את כמויות הסוכר היומיות שלנו, אפילו מבלי שנשים לב.
2. הרחקת חומרים משמרים ותוספים – למוצרי מזון רבים מתספים רכיבים שנועדו לשפר את אורך חיי המדף, הטעם והצבע שלהם, באופן מלאכותי. חלק מהרכיבים הללו, כמו חומרים משמרים וצבעי מאכל, עלולים לעיתים ליצור אפקט שלילי בגוף, מהפרעות קשב ועד בעיות במערכת העיכול ואלרגיות. אכילה של מזון פחות מעובד מפחיתה את החשיפה לחומרים האלה.
3. להוסיף סיבים תזונתיים – ככל שמוצר מזון הוא "יותר טבעי", הוא לרוב יכיל כמות גבוהה יותר של סיבים תזונתיים, המקיפים את גרעיני הצמח (ומושלכים הצידה בתהליכי עיבוד). בנוסף, כשרשימת הרכיבים היא קצרה, החלק של הדגן המלא / הקטניות במוצר יהיה יותר דומיננטי וכך גם כמות הסיבים, התורמים רבות לתחושת השובע, בריאות מערכת העיכול וטיב המיקרוביום (חיידקי המעי).
4. להפסיק לחיות ב"דיאטה" – במקרים רבים, כשמנסים להקפיד על צורת אכילה כזו או אחרת, עושים ניסיון להימנע מקבוצות מזון שונות או צוללים לחישובים של טבלאות, מספרים וקלוריות – דבר שיכול ליצור שחיקה, תסכול ותחושת חסך לאורך זמן. בנוסף, שיטות אלה לפעמים שמות פחות דגש על איכות המזון עצמו. ההחלטה לאכול יותר טבעי היא פשוטה בהרבה, קלה יותר לביצוע, ויוצרת אפקט בריאותי משמעותי באורח החיים שלנו.