האם המפעל הוותיק בכרמיאל עומד בפני סגירה אחרי קרוב ליובל של פעילות? בעלי המפעל, חברת מזונייט ישראל שמחזיקה גם בחברת אופן גלרי, פנתה לבית המשפט בבקשה דחופה להקפאת הליכים זמניים נגדה, זאת בעקבות ירידה של כ-35% ברווחים וחובות בסך כ-77 מיליון ש”ח
בית המשפט הוציא צו הקפאת הליכים לחברת מזונייט, הבעלים של יצרנית הדלתות הוותיקה והגדולה בישראל אופן גלרי ושל חברת מפעלי עץ כרמיאל, ומינה את עו”ד רונן מטרי ממשרד מטרי-מאירי לנאמן הזמני של החברה, שנקלעה לחובות בהיקף של כ-77 מיליון שקל.
זאת, לאחר שבסוף השבוע הגישה החברה לבית המשפט המחוזי בלוד בקשה להקפאת הליכים כנגדה, עקב חובותיה המצטברים, ועקב החשש לעתידה ולעתיד 170 עובדיה אם יוגשו בקשות של נושים לפירוקה. לפי החברה, ב–2013 צנחו הרווחים בכ-35%. כך על-פי פרסומים בתקשורת הארצית.
חברת מזונייט ישראל נמצאת בבעלות מלאה של חברת מזונייט הקנדית, אשר נכנסה לשוק הישראלי בשנות התשעים ורכשה את מפעלי עץ כרמיאל. מדובר בנגרייה הראשונה של כרמיאל שהוקמה ע”י משפחת חלווה לפני כמעט חמישים שנה, סמוך להקמתה של כרמיאל והייתה למפעל הראשון בעיר, ומאז התפתחה לכדי חברת ענק לייצור עץ. בשנות התשעים נרכשה החברה בסכום של כמה מיליוני דולרים ע”י מזונייט. החבר ההשניה שנקלעה לקשיים היא אופן גלרי, שהוקמה בשנת 1996 ושלוש שנים לאחר מכן נרכשה ע”י מפעלי עץ כרמיאל, כחברת בת של מזונייט, במטרה לשווק את התוצרת של המפעל הכרמיאלי בפריסה ארצית.
החברה מעסיקה בישראל כ-170 עובדים, רובם באשקלון וכרמיאל. הפעילות של החברה מתבצעת בשלושה מוקדים: מרכז לוגיסטיקה והפצה הממוקם בראשון לציון, שם גם ממוקמת הנהלת החברה, ייצור דלתות עץ – במפעל שבבעלותה בכרמיאל, וייצור דלתות מתכת במפעל באשקלון. אולמות התצוגה נמצאים במפרץ חיפה, בני ברק ואשקלון.
כמו כן מחזיקה החברה במרכז לוגיסטי התומך במערך המכירות. במרכז הלוגיסטי נמצאת גם מחלקת ההזמנות ושירות הלקוחות.
בתקשורת הארצית פורסם כי לפני כשבוע הגישה החברה, באמצעות עורכי הדין דוד מושביץ ודודי כהן, בקשה דחופה למתן צו הקפאת הליכים למשך חודשיים, כדי לאפשר לה לייצב את עסקיה ולגבש תוכנית הצעה להסדר נושים. בבקשה נכתב כי החברה נקלעה לכאורה למצוקה תזרימית, שאינה מאפשרת לה לעמוד בתשלומים השוטפים לנושיה, והיא נאלצה לבטל המחאות שנמסרו לנושים. עוד צויין כי “במצב דברים זה קיים חשש כי ככל שלא יינתן צו הקפאת הליכים באופן מיידי, נושים של החברה ינקטו פעולות חד־צדדיות שיגרמו נזקים חמורים לנכסי החברה ויותירו את יתר הנושים מול שוקת שבורה”. המשמעות של מתן צו הקפאת הליכים בבית המשפט היא שלא ניתן יהיה להמשיך או לפתוח בכל הליך נגד החברה.
על פי הבקשה, המצוקה התזרימית שאליה נקלעה החברה נובעת מגורמים שונים ובראשם משבר ניהולי שגרר אחריו ירידה במכירות.
החברה מפרטת בבקשה הדחופה את הצעדים ההבראתיים שנקטה בניסיון לשפר את המצב, כמו למשל החלפת דורמי מפתח בהנהלה בשנה שעברה, קיצוץ של כ-15% במספר העובדים וסגירתם של שני סניפי תצוגה, ברשפון ובראשון לציון. על פי הבקשה, בשנים האחרונות, העמידה בעלת המניות של החברה הלוואות בסך של יותר מ–50 מיליון שקל. מלבד ההלוואות האלה, היא נתנה גם ערבויות לשני ספקים זרים בסך כולל של 450 אלף יורו והעמידה ערבות בנקאית לטובת בנק לאומי בסך מיליון דולר.
למזונייט ישראל תזרים מזומנים שלילי שמשקף גירעון של בין 800 אלף למיליון שקל בחודש. לדברי החברה, היא ניהלה באחרונה מו”מ עם משקיע פוטנציאלי. ואולם, המגעים נכשלו ובעקבות זאת הודיעה בעלת המניות של החברה כי היא אינה מעוניינת להעמיד אשראי נוסף וגם הבנק הקפיא הבנק את חשבון החברה.
עו”ד מטרי ממשרד מטרי־מאירי, מונה לבקשת החברה לנאמן על מנת לגבש הסדר תוכנית הבראה. על עו”ד מטרי הוטל לבדוק האם ניתן יהיה להמשיך בהפעלת החברה כעסק חי כדי למכור אותה בשלמותה או למכור חלק מפעילותה.
בעלת המניות של החברה הודיעה על נכונותה להעמיד לנאמן הלוואה בסכום של 100 אלף דולר למטרת השלמת חוסרים, ככל שיהיו במקורות לתשלום משכורות לעובדים. בתקשורת פורסם כי עובדי החברה תמכו בהקפאת ההליכים.