בעקבות תלונה שהגיש לנציבות תלונות הציבור במשרד מבקר המדינה, מבקר בפארק אשר הגיע מחוץ לעיר, הורה הנציב לראש העיר לנקוט בפעולות כדי לחדול מגביית כספים בכניסה לפארק החל מ-1 ביוני. העירייה: השקענו מאות אלפי שקלים במקום מכספי משלם המיסים, הכספים נגבים רק מתושבים מחוץ לכרמיאל
גביית דמי הכניסה לפארק המשפחה מתבצעת ללא סמכות חוקית. משרד מבקר המדינה הורה לעיריית כרמיאל להפסיק עד ה-1 ביוני את גביית התשלום מתושבי חוץ המגיעים לבלות במקום.
בעקבות תלונה של תושב חוץ שהגיע לפארק המשפחה ונדרש לשלם בכניסה, הורה מנהל נציבות תלונות הציבור במשרד מבקר המדינה, עו”ד הלל שמגר, לראש עיריית עיריית כרמיאל, לנקוט בפעולות כדי לחדול לאלתר מגביית דמי הכניסה.
ההנחייה ניתנה בעקבות פנייתו למשרד מבקר המדינה, של ד”ר אהוד פינקלשטיין, תושב חוץ שחוייב לשלם בכניסה לפארק. על-פי טענתו של פינקלשטיין, הגבייה מנוגדת לפקודת העיריות, הקובעת כי אין לגבות דמי כניסה לגנים ציבוריים שהקימה רשות מקומית, אלא אם כן ניתן לכך היתר משר הפנים, לפי כללים שנקבעו באישור ועדת הפנים של הכנסת.
משרד מבקר המדינה נימק את הנחייתו לעירייה, במספר סעיפים, ביניהם: האיסור נועד למנוע מצב בו לא יורשו להיכנס אוכלוסיות דלות-אמצעים, בעיקר כאלה הנמנות על המגזר החרדי והערבי; הטענה לפיה אם לא ייגבה תשלום לא יהיה תמריץ לעירייה להשקיע במתקני השעשועים ובפעילות תרבותית אינה נעלמת, אך אין בה כדי להתיר גבייה המנוגדת לדין; טענת העירייה כי ניתן להסיק מהמצב התכנוני של הפארק בתב”ע שמדובר בגן ציבורי נדחתה. יתרה מכך, המקום הוא שטח ציבורי פתוח, ואף קיבל את השם פארק המשפחה; ולסיום: למרות שהמפעילה היא רשת המתנ”סים, הריהי כידה הארוכה של העירייה והעברת שירות מהעירייה לגוף פרטי אינה הופכת אותו לבר-תשלום.
עיריית כרמיאל טענה בתגובה לפניית ד”ר פינקלשטיין, כי פארק המשפחה מופעל בשיתוף רשת המתנ”סים, ואינו אינו גן ציבורי אלא מתנ”ס פתוח. דמי הכניסה הנגבים מהמבקרים, משמשים לכיסוי חלקי של הוצאות התפעול. כמו כן נמסר ע”י העירייה, כי ברחבי כרמיאל קיימים פארקים רבים אחרים אשר הכניסה אליהם חופשית.
במסגרת רצונה של העירייה למתג את האתר מחדש, הודיע ראש העיר עדי אלדר למשרד מבקר המדינה, כי הוחלט על שינוי מהותי במיצוב חדש של המקום ובהפיכתו לאתר פעילות נופש ופנאי בשם “כרמיכייף – חוויה למשפחה”. לטענת נציבות תלונות הציבור, נציגיה שביקרו במקום כדי לעמוד מקרוב על השינוי, לא מצאו לטענתם הבדל מהותי וציינו כי הפארק נשאר פארק, וממילא נחשב לגן ציבורי.
מנהל נציבות תלונות הציבור הבהיר לעירייה, כי גם ללא גביית תשלום, מחובתה החוקית של עירייה יהיה לשמור על רמת הבטיחות והתחזוקה במתקן.
דוברת העירייה לביאה שלו-פישר השיבה לפניית זהר הצפון בנושא ואמרה: “עיריית כרמיאל פנתה לשר הפנים וליו”ר ועדת הפנים בכנסת, לקבל אישור לגבית כספים. הכספים נגבים רק מתושבים מחוץ לכרמיאל. העירייה השקיעה מאות אלפי שקלים במתקנים במקום, מכספי משלם המיסים.העירייה סבורה שאין מדובר בפארק כדוגמת פארק הגליל או פארקים אחרים בכל רחבי העיר שאליהם הכניסה היא חופשית, אלא באתר נופש וספורט. אנו ממתינים להתייחסות הגורמים הרלוונטיים”.