מערכת פורטל זהר.נט
כולנו מכירים אנשים שיש להם מחלות מסוגים שונים, וחלקן מחלות כרוניות. מחלה כרונית היא מחלה שלא עוברת, אם כי בעזרת שינויים ותרופות בהחלט אפשר לשמור על איזון גם בכל מה שקשור למחלות כרוניות שונות. סכרת היא מחלה כרונית המשפיעה על האופן שבו גופנו משתמש בגלוקוז, שהוא מקור האנרגיה העיקרי של תאי הגוף.
כאשר אנו אוכלים מזון, מערכת העיכול מפרקת אותו לגלוקוז, הנכנס לדם דרך זרם הדם. כדי שהגלוקוז ייכנס לתאים וישמש לאנרגיה, הוא זקוק לאינסולין, הורמון המיוצר על ידי הלבלב. עם זאת, לא אחת מתעוררות בעיות בשלבים השונים של התהליך הזה, והרבה פעמים זה קשור לסוכרת.
מי עלול לחלות במחלה?
באופן תיאורטי, זה בפירוש נכון לומר שלכל אחד מאיתנו יכולה להיות סכרת. יחד עם זאת, חשוב לדעת שיש גורמי סיכונים מסוימים שעלולים להגדיל את הסיכוי לחלות, והם:
-
היסטוריה משפחתית: אם קרוב משפחה מדרגה ראשונה סובל ממחלה זו, הסיכון שלכם עולה.
-
עודף משקל או השמנת יתר: השמנת יתר, במיוחד באזור הבטן, מעלה את הסיכון לסוכרת מסוג 2.
-
חוסר פעילות גופנית: אורח חיים לא פעיל שלא כולל ספורט כזה או אחר באופן קבוע, תורם להתפתחות סכרת.
-
גיל: הסיכון לסוכרת מסוג 2 עולה עם הגיל.
-
סוכרת הריון: נשים שסבלו מסוכרת הריון נמצאות בסיכון מוגבר לפתח סכרת מסוג 2 בעתיד.
-
גזע ואתניות: אנשים מסוימים, כמו ילידים אמריקאים, אפרו–אמריקאים, היספנים ואסייתים, נמצאים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2.
-
לחץ דם גבוה: רמות גבוהות של לחץ דם תורמות להתפתחות סוכרת.
-
רמות כולסטרול גבוהות: רמות גבוהות של כולסטרול LDL ("רע") וטריגליצרידים תורמות להתפתחות סוכרת.
-
תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS): נשים עם PCOS נמצאות בסיכון מוגבר לפתח סוכרת מסוג 2.
כפי שניתן לראות ולהבין, עם כל כך הרבה גורמים שעלולים להעלות את הסיכון לחלות בסוכרת, ברור שזה משהו שכל אחד מאיתנו חשוף לו ברמה כזו או אחרת.
איזה סוגים של סכרת יש?
בוודאי יצא לכם לשמוע לאורך השנים שיש למעשה שני סוגים שונים של סכרת. מצד שני, אם מעולם לא הייתם חולים במחלה ואם אתם לא מכירים מישהו שחולה בה, אולי לא לגמרי עצרתם כדי להבין את ההבדל. שני הסוגים העיקריים של מחלה כרונית זו הם סוג 1 וסוג 2. ההבדל המשמעותי ביותר הוא שסוג 1 קשור יותר לעניין גנטי ולכן השליטה שלנו על התפתחות המחלה פחות גדולה. לעומת זאת, במקרה של סוג 2, אנחנו רואים שבהחלט מדובר על עניין שמושפע מאורח החיים שלנו. לכן ניתן לשלוט ולהשפיע על המחלה, בין היתר, על ידי הגברת המודעות.
מדוע השימוש במד סוכר עבור מי שיש לו סכרת הינו קריטי?
מד סוכר הוא כלי חיוני עבור אנשים עם סכרת מכיוון שהוא מאפשר להם לעקוב אחר רמות הגלוקוז בדם שלהם. מעקב זה חיוני לניהול יעיל של המחלה ומניעת סיבוכים. מדידת רמות הגלוקוז באופן קבוע מסייעת לאנשים עם סכרת להבין כיצד מזון, פעילות גופנית, תרופות וגורמים אחרים משפיעים על רמות הסוכר שלהם. כל המידע הזה מאפשר לחולים להתאים את אורח החיים וטיפול התרופות שלהם כדי לשמור על רמות גלוקוז תקינות. בסופו של דבר, שמירה על רמות גלוקוז תקינות מפחיתה משמעותית את הסיכון לסיבוכים קשים של סכרת. הסיבוכים העיקריים של המחלה הם, למשל: מחלות לב, שבץ מוחי, מחלות כלי דם, עיוורון, פגיעה בכליות וניוון. לכן ברור מדוע יש חשיבות אדירה לנטר את הסוכר בדם וכדאי לעשות זאת באופן קבוע, מודרני ונגיש.