רשות מקרקעי ישראל תפצה בעלי קרקעות מהצפון שתבעו את המדינה על הפקעת קרקעותיהם לטובת הקמת יישובים כמו כרמיאל, נוף הגליל ומעלות. וזו רק ההתחלה: לפסיקה השלכות על מאות תביעות נוספות בנושא
מאת גיל דובריש
פסק דין חדש של בית המשפט העליון קובע כי עשרות שנים אחרי הקמתם של כרמיאל ויישובים נוספים בגליל, יקבלו בעלי קרקעות ערבים פיצויים בגובה מיליארד שקלים מהמדינה. את הפיצוי תעביר רשות מקרקעי ישראל (רמ״י). המשמעות היא פיצוי עתידי של עוד מיליארדי שקלים לבעלי קרקעות נוספים שהגישו תביעות נגד המדינה.
פסק הדין בבית המשפט העליון ניתן בעקבות איחוד של 189 תביעות שהוגשו בשנים 2017-2016 נגד המדינה על ידי בעלי אדמות בכפרים בגליל, בטענה כי קרקעות השייכות למשפחותיהם הופקעו לפני שנים רבות – ומאז לא קיבלו שום פיצוי מהמדינה. בין השאר, מדובר בשטחים ששימשו להקמתן והרחבתן של ערים כמו כרמיאל, נוף הגליל, מעלות, חיפה וכן להקמת תשתיות וכבישים המובילים ליישובים אלה.
המדינה לא חלקה על עצם זכאותם של בעלי הקרקעות לפיצוי, ואף הוסכם כי הם יפוצו לפי חישוב דמי החכירה שהיו אמורים לקבל מהמדינה ולא לפי שווי הקרקע, שערכה נשחק בגלל האינפלציה. עם זאת השופט שדן בתביעה המאוחדת, קבע שיעור דמי חכירה נמוכים יחסית והפחית במיליארד שקלים את גובה הפיצוי שאמורה המדינה לשלם.
בנוסף לפיצויים לבעלי הקרקעות, קבע בית המשפט כי המדינה תשלם שכר טרחה לעורכי הדין שייצגו את התובעים, בסך כ-15% מהפיצויים – כלומר כ-150 מיליון ש״ח נוספים.
פסק הדין התקדימי פותח צוהר לפסקי דין דומים במאות תביעות נוספות שהגישו בעלי קרקעות ערבים לבתי המשפט המחוזיים בצפון. במרבית התיקים הנמצאים בשלבי דיון שונים, התקבלו עמדותיהם של בעלי הקרקעות. המשמעות היא שרמ״י תיאלץ ככל הנראה לשלם פיצויים מצטברים בסך מיליארדי שקלים נוספים.
מן הראוי לפרסם מראה מקום לפסק הדין כדי שהקוראים יוכלו לקרוא ההנמקה לפני שמגיבים. חיפשתי באתר בית
המשפט העליון ולא מצאתי פסק דין כזה. כל מי שיודע על מספר התיק מתבקש לפרסמו במסגרת תגובה לכתבה.
נדמה לי שזה היה פסק דין של המחוזי בחיפה.