Array
(
    [_edit_last] => Array
        (
            [0] => 1
        )

    [_thumbnail_id] => Array
        (
            [0] => 7244
        )

    [photographr] => Array
        (
            [0] => גיל דובריש
        )

    [_photographr] => Array
        (
            [0] => field_526e88dd85757
        )

    [journalist] => Array
        (
            [0] => גיל דובריש
        )

    [_journalist] => Array
        (
            [0] => field_526e890585758
        )

    [youtube] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [_youtube] => Array
        (
            [0] => field_5309e571a1762
        )

    [youtube2] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [_youtube2] => Array
        (
            [0] => field_5371dcbebf175
        )

    [catcolor] => Array
        (
            [0] => #000
        )

    [_catcolor] => Array
        (
            [0] => field_5301f6811eafe
        )

    [catimage] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [_catimage] => Array
        (
            [0] => field_53034084449ad
        )

    [slide_template] => Array
        (
            [0] => default
        )

    [post_views_count] => Array
        (
            [0] => 339
        )

    [tie_views] => Array
        (
            [0] => 433
        )

    [essb_cached_image] => Array
        (
            [0] => https://zhk.wpengine.com/wp-content/uploads/2015/03/IMG_0709.jpg
        )

    [rank_math_robots] => Array
        (
            [0] => a:1:{i:0;s:0:"";}
        )

)

צועד בראש

שתפו

מה יש לראש העיר לומר על ביבי שנבחר מחדש לראשות הממשלה, על מחירי הדיור בהר כרמי, התרבות, החינוך והתקציב ההולך ונשחק? ראיון מיוחד לחג עם האזרח מס’ 1 של כרמיאל

ראש העיר עדי אלדר הוא ללא ספק אדם עסוק מאוד, ברור שלא קל ופשוט לנהל עיר בסדר גודל של כרמיאל. לראייה, לראיון שקבענו עימו לקראת גליון החג, היו שלושה מועדים שונים – המועד המקורי, ואז דחייה מאולצת – ואז שוב שינוי, בעקבות הקדמה פתאומית. אבל אפשר להבין – ככה זה כנראה, כשאתה מנהל עיר של למעלה מ-50 אלף נפש.

בסופו של דבר נפגשנו בלשכתו של אלדר בתחילת השבוע. הימים ימי טרום פסח, אבל לעדי אין זמן לנוח על זרי הדפנה, הוא מתרוצץ מפגישה לישיבה, מדיון לשיחת טלפון חשובה, מכנס לאירוע. מתי בדיוק הוא מספיק לנוח?

המחירים הגבוהים בהר כרמי – טעות חמורה

אי אפשר שלא להתחיל את הראיון עם אלדר, מבלי להתעכב על תוצאות הבחירות לכנסת. כראש מטה הבחירות של המחנה הציוני בכרמיאל, הוא לא הסתיר את מורת רוחו מכך שנתניהו נבחר שוב. “המדינה חשובה לי מעל לכל שיקול פוליטי, את המדינה הזו לא קיבלנו במתנה מאף אחד. בבתי העלמין שוכבים מעל 23,000 חללי צה”ל שמסרו נפשם ועוד פצועים רבים בדרגות שונות שנושאים על גופם את הסבל היום-יומי, כדי שהמדינה הזו תקום. אנחנו מצווים לראות את המדינה בכללותה, היא לא מדינה של סקטור אחד בתוכנו, היא מדינה של כולנו. אנחנו יכולים לברך על כך שאנו חיים במדינה דמוקרטית וצריכים לאחד כוחות מול כל כוחות הרשע שסובבים סביבנו. ככה אני רואה את הדברים. באופן אישי, זה לא סוד שתמכתי במחנה הציוני. יכול להיות שעכשיו, כשראש הממשלה קיבל את רוב כוחו מהגליל ומהנגב, הוא יבין סוף סוף שאסור לו להזניח חבלי ארץ חשובים אלה”.

– אתה סבור שעדיין יש עם מי לדבר במשרד ראש הממשלה?

“אני מטבעי טיפוס אופטימי. לזכותו של נתניהו ייאמר, וזאת אמרתי גם לפני הבחירות, שהרכבת נסללת לכרמיאל ושהחלו העבודות בכביש חוצה ישראל לכיווננו. זו השקעה של מיליארדים. אנו רוצים שנתניהו יעמוד בהחלטתו בעקבות הבג”צ שלנו, לחידוש הטבות המס לתושבים והבאתם של שני מפעלי עוגן – האחד לכרמיאל והשני לאצבע הגליל. כמו כן ארצה שיפעל למען הטבת לזוגות צעירים ברכישת דירות. אלה הנושאים שהייתי מניח על שולחנו”.

– הזכרת זוגות צעירים ומחירי דיור. כיצד יתכן שבהר כרמי, השכונה החדשה שעומדת לקום כאן, מחירי המגרשים גבוהים כל-כך? איך אפשר לצפות מזוג צעיר שיוכל לעמוד בהוצאות של יותר ממיליון שקל?

“האוצר ומשרד השיכון העמיסו את כל הוצאות הפיתוח – כבישים ותשתיות שונות, על 2600 דירות שאמורות להיבנות בהר כרמי. זו טעות חמורה בעיניי, כי אם כבר מעמיסים הוצאות פיתוח, מוטב שיגלגלו זאת על כ-4000 יחידות דיור שאמורות להיבנות ברחבי העיר, כמו ברבין, במכוש וברחוב חצב, ולחלק את עלות הפיתוח של התשתיות על כולם. בצורה כזו, מחירי הדירות היו יורדים. בנושא זה פניתי למנכ”ל משרד השיכון ולמנהל המחוז ועדיין לא קיבלתי תשובה. בפנייתי ציינתי כי המשרד קבע מחיר פיתוח גבוה בסך כ-209 אלף ש”ח, לצורך השוואה מחירי הפיתוח במתחמים האחרונים לבניה רוויה בכרמיאל היו כ-66 אלף ש”ח. הצעתי כי המרכיבים המייקרים את המחיר יועמסו על כל יחידות הדיור העתידיות ושייקבע מחיר סופי לקרקע והגרלה בין מציעי ההצעות. בנוסף, אינני מבין מדוע הממשלה לא מסבסדת לפחות 50% מהעלויות. בעיני המחירים גבוהים מדי, ואנחנו פועלים כאמור, מול גורמים ממשלתיים להוזלת המחיר”.

– מה אתה ממליץ לאנשים לעשות, לחכות עם המכרזים כרגע?

“אני לא נותן עצות לאנשים. המדינה תקצבה את פיתוח ההר ב-120 מיליון שקל, העבודות שם מסובכות, כי זה הר תלול ויתנשאו בו קירות תומכים לגבהים שלא הכרנו בכרמיאל. התכנון חדשני ומודרני ומשלב נופים, פארקים, מוסדות ציבור, כולל 250 מגרשי בנה ביתך. כביש שדרות נשיאי ישראל ממשיך מתחת לשכונה וייפגש עם כביש 85 (עכו-כרמיאל, ג.ד)  ליד תחנת הדלק דור אלון, סמוך לכניסה אל מנהרות הרכבת. המכרזים לעבודות הפיתוח ושלב הבינוי הראשון הסתיימו. השבוע נדע אילו חברות זכו ובאילו מתחמים. אגב, למכרזים ניגשו 17 חברות. דע לך שהקבלנים תמיד נותרו נאמנים לכרמיאל, גם בתקופות הקשות מעולם לא נאלצנו לחפש אחריהם ולבקש שיבואו לבנות כאן”.

חינוך – ציונים זה לא הכל

את הראיון עם אלדר ערכנו רגע לפני שיצא לכנס העסקים הגדול, שנערך ביום ראשון על-ידי מינהלת העסקים בכרמיאל והעומדת בראשה רינה גרינברג. בכרמיאל, כידוע, יש כמות עסקים גדולה במיוחד, מאחר שמדובר בעיר המסחר המרכזית בגליל. “יש חשיבות רבה לעסקים בעיר ובכלל במדינה. לא בכדי ביקשתי מממלאת המקום שלי רינה גרינברג, לקחת אחריות בקדנציה הזו על נושא העסקים בעיר, מה שכמעט לא היה בקדנציות קודמות, וזאת כדי שעסקים יקבלו טיפול אישי ממנה, ואכן היא עושה זאת. אני רואה בעסקים נדבך חשוב ביותר לתעסוקת התושבים. לפני שנים רבות  כשהייתי אורח הממשל האמריקאי, למדתי על הקמתו של מיניסטריון שתפקידו לעודד הקמת ופיתוח עסקים קטנים. לדעתי יש מקום חשוב לחשוב על רעיון דומה גם בארץ. אני חושב שלא רק העיר צריכה לעודד עסקים קטנים, אלא הממשלה עצמה צריכה להיכנס לתחום הזה בצורה רצינית. בעיר יש לנו אלפי בעלי עסקים קטנים ועצמאים שמתפרנסים מעסקים אלה ומפרנסים עוד אלפים אחרים, בהם גם הכתב הנכבד שיושב מולי. לכן יש חשיבות רבה לכך שרינה גרינברג יזמה כנס עסקים בסדר גודל כזה, שעוזר, מפרה ומקשר בין העסקים השונים”.

– בוא נדבר על היכל התרבות בכרמיאל. כיצד קרה שבתוך שנה אחת היו שם 3 מנכ”לים?

“ההיכל חודש בהשקעה של מיליוני שקלים בשנים האחרונות ועוד ממשיכים ומשקיעים. בו. בקרוב תוחלף מערכת המיזוג וייערך שיפוץ רציני של כל חדרי ההלבשה של השחקנים, וזאת לאחר הרחבת הפואייה המהודר ביותר, החלפת הבמה, ריפוד הכסאות ומערכת התאורה. זה אחד האולמות המפוארים ביותר בצפון. ההיכל מלא בפעילות, אם זה בסדרות של תיאטרון, בקונצרטים, בהצגות ילדים, ואם זה בהקרנות סרטים חדשים. כידוע תרבות עולה כסף, ובארץ היא לא מניבה רווחים. ההיכל מסובסד ע”י העירייה בסכום של כמיליון וחצי שקל בשנה, ועוד סכומים נוספים בסדר גודל של מיליונים. ההיכל נתמך על-ידינו משום שאחרת לא ניתן לנהל תרבות בארץ, ולדעתי הנושא הוא חלק חשוב באיכות החיים של התושבים. יו”ר ההנהלה של ההיכל, רינה גרינברג עושה עבודה טובה ודואגת להיכל. לצערי בין המנכ”לית הקודמת והיו”ר נוצר קצר. לילך שנכנסה לתפקיד, היא בהחלט דמות ראויה מבחינת ההכשרה והכשרונות לנהל את היכל התרבות”.

– אם תרבות היא חלק מאיכות החיים, מה דעתך על נושא לא פחות חשוב, ואפילו יותר – החינוך בכרמיאל?

“זה עתה סיימתי את ביקוריי השנתיים בכל גני החובה בעיר, 27 במספר, ובתי הספר. בכל ביקור כזה, אני משוחח עם ילדי הגן, לעיתים רוקד עימם, ואחר כך מסיימים בצילום משותף. אחת החוויות שאני יכול לספר בעקבות שנותיי הרבות כראש העיר, היא שלעיתים אלה שלוחצים את ידי בטקסי הסיום של י”ב, מספרים שישבו על ברכיי כילדים בעת ביקורי בגן שלהם, שנים רבות קודם לכן. גם בביקוריי בבתי הספר המדהימים שלנו, אני שמח לומר שנעשית בהם עבודה חינוכית ממדרגה ראשונה, בזכות המורים, המורות ומנהלות בתי הספר וקיים שיתוף פעולה יוצא מן הכלל עם ועד ההורים המרכזי של העיר. יש לנו מינהל חינוך שמטפל בצורה טובה ביותר בכל מוסדות החינוך שלנו. בשנים האחרונות פיתחנו מאוד את נושא החינוך המיוחד, וכן את נושא המחוננים. פתחנו בית ספר מחוזי למחוננים בתוך אורט כרמים ובמקביל אנחנו מנסים לקדם הקמת בית ספר לאוטיסטים בגבעת רם. לאחרונה, בין שפע התוכניות המורעפות על בתי הספר, הכנסתי לבתיה”ס היסודיים את נושא הפסיכולוגיה החיובית באמצעות המרכז הבין-תחומי בהרצליה. המטרה היא בסופו של דבר להביא לאקלים בית-ספרי שונה, זה מתחיל במורים, ממשיך משם לתלמידים ואז מגיע גם להורים. את התוכנית מלווים צוותים שמתמחים בנושא זה”.

– נדמה שבשנים האחרונות נוהגים לחלק יותר מדי ציונים לבתי הספר ופחות להתעסק בחינוך עצמו.

“אחוזי הבגרות בכרמיאל עולים משנה לשנה, מושקעת עבודה רבה בבתי הספר התיכוניים ובתלמידים על מנת למקסם את מלוא היכולת של כל תלמיד. כרמיאל נמצאת מעל לממוצע הארצי בשיעור ההצלחה בבגרות. עם זאת אני בתפיסתי החינוכית, מאמין שהציון הוא אינו משאת הכל אלא איזה חינוך ערכי הבוגר שלנו יקבל כשייצא לחיים. העובדה ששיעורם של הסטודנטים הכרמיאלים הלומדים במוסדות להשכלה גבוהה, הוא הגבוה ביותר מבין כל היישובים באזור הצפון. גם אחוז המתגייסים לשירות איכותי בצבא הוא גבוה מאוד. השבוע אני נוסע לבסיס קליטה ומיון תל השומר, כדי לקבל מידי ראש אכ”א אות הוקרה מיוחד בשם העיר, על הצטיינות בוגרינו ושיעור גיוסם לשירות משמעותי בצה”ל”.

שחיקת התקציב

לפני קצת יותר מ-10 שנים, העניקה הממשלה לעירייה סכומים קבועים של כ-20 עד 25 מיליון שקלים בכל שנה. הסכום הזה, הידוע גם כמענקי איזון, הלך והצטמצם שנה אחרי שנה, עד שעמד על כ-5 מיליון ש”ח בלבד השנה. במקביל תקציב הפעילות של העירייה גדל והסיוע הממשלתי שהיה קרוב ל-15% מסך התקציב, מכסה היום בקושי רק כ-2% מהתקציב העירוני. בעירייה מנסים למצוא כל העת פתרונות יצירתיים לצמצום בהוצאות.

“אנחנו עושים הכל כדי לצמצם את כוח האדם בעירייה”, אומר אלדר. “השנה עודדנו 31 עובדים לצאת לפנסיה מוקדמת, אלה משרות שלא יאויישו מחדש. בכך תחסוך העירייה מיליוני שקלים לטווח הארוך. אנחנו מצמצמים משרות ומטילים עבודה נוספת על העובדים הקיימים”.

– איך אפשר להעמיס עוד מטלות על העובדים הקיימים, האם זה לא פוגע בשירות לאזרח?

“אנחנו מקווים שלא תהיה פגיעה בשירות ועושים הכל כדי שהתושבים לא ירגישו בכך”.

– כיצד מתמודדים עם תקציב שהולך ונשחק משנה לשנה, אילו פעולות אתם נאלצים לעשות כדי לא להיגרר לגירעון?

“המענקים שאנחנו מקבלים לאיזון התקציב מאד קטנים, הממשלה מסייעת ב-5 מיליון ש”ח בלבד. כל עסק חדש שמכניס לקופת העירייה כסף בדמות מיסים, הממשלה דואגת להפחית את הסכום הזה מהמענק שהיא מעבירה לנו. בנוסף אנחנו סופגים עוד כ-22 מיליון שקלים שניתנים כהנחות במיסי הארנונה. הממשלה מכריחה אותנו להעניק את ההנחות, אבל לא מכסה את הסכום הזה. עם כל זה, עד עכשיו אנחנו מצליחים בכל פעם לסיים באיזון תקציבי. אנחנו עושים הכל כדי לא להיכנס לבור ולתהום תקציבי, למשל נעזרים בתקציבי פיתוח ממשלתיים והלוואות. בקרוב למשל, נרכוש 3 משאיות חדשות לפינוי אשפה ומכיוון שאין לנו רזרבות, ניקח לצורך זאת הלוואה”.

– איך אתה מסתדר עם האופוזיציה במועצת העיר, עושה רושם שלא משעמם בישיבות המליאה?

“כל אופוזיציה רואה את התפקיד שלה לא כדי לפרגן לעשייה אלא לנסות לנגח את ההנהגה. במקרה הנוכחי, יש מי שלא הפנימו כי הבחירות הסתיימו כבר לפני שנה וחצי. היום נעשה שימוש שלא היה בעבר בפייסבוק ובאינטרנט, כל אחד יכול לשבת על המחשב ותוך שניה לשפוך את הגיגי לבו לקהל של אלפים. ולעיתים הביקורות האלה נוטפות ארס. זה לא עניין אישי, אבל נדמה לי שלא משנה מה אעשה, הכל יהיה שלילי בעיני אנשים מסויימים. לכן, אני מעדיף שלא להתייחס לנושא זה. אני ממשיך בכל הכוח ובכל התנופה, לפתח את העיר היפה הזו למגינת לבם של קומץ אנשים, הם ימשיכו לצעוק – אנחנו נמשיך לעשות”.

עדי אלדר עם יצחק נבון בעת שהיה יועצו בשנות השמונים
עדי אלדר עם יצחק נבון בעת שהיה יועצו בשנות השמונים

בחדר אחד עם ראש הממשלה ושר האוצר

– אתה נמצא שנים רבות בפוליטיקה, חשבת פעם מה היית עושה אילולא היית ראש עיר?

“אלף אחוז שהייתי עוסק בתחום החינוך. הייתי פעם בהתלבטות קשה. לאדם יש לפעמים צמתים בחיים, שבהם הוא קובע את גורלו. הייתי חבר קיבוץ משגב עם, בסביבות גיל 26, כשעמדתי בצומת כזה. שקלתי אם לביים את תיאטרון בימת הקיבוץ, זה היה שמו, או ללמוד חינוך באורנים. היה לי מאוד לא פשוט להחליט לאן אני פונה הלאה, תיאטרון או חינוך והוראה. החלטתי שאני הולך על נושא החינוך וקיבלתי ללא ספק את ההחלטה הנכונה. אם לא הייתי ראש עיר, בטח הייתי משמש כמנהל בית ספר, מנהל מחוז של משרד החינוך או אפילו מגיע עד לתפקיד מנכ”ל המשרד”.

– איך הגעת מהחינוך לפוליטיקה, זה היה באקראי או מתוכנן?

“תמיד הייתה לי מודעות פוליטית – לא עסקנית. הייתי במשמרת הצעירה של מפלגת העבודה לאורך שנים, אבל מה שהכיר לי את עולם הפוליטיקה היה העבודה כיועץ שר החינוך בחצי השני של שנות השמונים, יצחק נבון, שם חוויתי את הנושא מקרוב. אני זוכר ששבועיים אחרי שהתחלתי לעבוד, נבון ביקש ממני שאייצג אותו בישיבה בכנסת. הממשלה רצתה להטיל אגרה על ההורים ואני ייצגתי את נבון שהתנגד לכך. נכנסתי לחדר ואני קולט שם את ראש הממשלה אז, שמעון פרס, שר האוצר יצחק מודעי ואישים בכירים נוספים. אני הגעתי עם מכנסי ג’ינס וסנדלים, התיישבתי לידם וניהלנו דיון. בשלב מסויים אני זוכר שצבטתי את עצמי וכדי להאמין שאני יושב בשולחן אחד עם אנשים כאלה, ואמרתי לעצמי, ‘בטח אף אחד בעיר לא יאמין לי…’ בעבודה עם נבון הפנמתי מה כוחה של הפוליטיקה בהכרעות המשפיעות על חיינו וחשבתי שזה המקום הכי מתאים לי. כשלושה חודשים אחרי שברוך ונגר הלך לעולמו, התקיימו בחירות לראשות העיר, הבנתי שאני בהחלט יכול למלא את התפקיד, אחרי 14 שנות ניהול החינוך בעיר ואחרי 3 שנים כעוזרו של שר החינוך. וכל השאר זו היסטוריה”.

– את מי היית רוצה מאוד לארח בערב ליל הסדר?

“קודם כל אני אספר את מי אני באמת מארח, בכל ליל סדר אני וסוניה מארחים את המשפחה אצלנו בבית, זו מסורת רבת שנים. אנחנו עושים את הסדר עם המשפחה ועם האחים של סוניה. לגבי השאלה, אני אבחר באדם שנמצא בחיים, יצחק נבון, כיום בן 94. הוא כיהן כנשיא החמישי של המדינה. הייתה לי הזכות לעבוד במחיצתו באופן צמוד ביותר, במשך שלוש שנים מחיי, כשהיה שר החינוך. איש חכם מאוד, שהיה מזכירו של מקים המדינה בן גוריון, אדם שורשי שעליו נאמר מלח הארץ. אנחנו עדיין שומרים על קשר”.

– לסיום, החג כבר כאן, מה היית רוצה לאחל ולברך את תושבי כרמיאל?

“אני מאחל חג שמח. פסח מסמל בעיני היהודים בעולם את היציאה מעבדות לחירות. על החירות שיש לנו היום במדינה, צריכים לשמור מכל משמר. אני מאחל לכולם חופשה נעימה, שנחזור אחרי פסח בכוחות מחודשים לבניית העיר, פיתוחה ושגשוגה”.

כתבה מעניינת:

פגיעה ישירה ברכב בכרמיאל. שימוש בתמונה לפי סעיף 27 א לחוק זכויות יוצרים

כרמיאל תחת אש: יומן מלחמה

שתפו(עדכון אחרון 30.10.2024) כל אירועי המלחמה בכרמיאל ובאזור: מתי היו מטחים, התרעות, פגיעות, נפילות ויירוטים. …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *