מאת: ד"ר עמוס בוחניק
לאן נכנס השתל והאם זה כואב?
השתל הוא למעשה בורג מטיטניום. השתל נכנס לאזור שבו היתה השן המקורית – כלומר לעצם הלסת. קדח השתל מבוקר ולכן הריפוי מהשתלה פשוט יותר מריפוי של עקירה. לרוב למחרת ההשתלה, חוץ מקצת נפיחות – אין כאבים!
מי מטפל בשיניים שלכם? היכנסו לקרוא
אמרו לי שיש לי מעט עצם ולא ניתן לבצע שתלים – יש פתרון?
כיום יש פתרונות כמעט לכל מצב של חסר עצם. באמצעות טכניקות של השתלות בלוקים של עצם, וכמובן באמצעות שתלים מותאמים למצב הלסת.
מומלץ תמיד לפנות כמה שיותר מוקדם לרופא השיניים, שכן עצם שאינה בשימוש מתנוונת ונספגת. ככל שתופסים את הבעיה מוקדם, הטיפול מורכב פחות, ויקר פחות.
כמה זמן מומלץ להמתין בין עקירת שן להשתלה?
כדאי לסמוך עקירה להשתלה, כך יש יותר סיכויי הצלחה ולכן משך המתנה לא יעלה על 3 חודשים. אנו משתדלים, אם אין מגבלה כלשהי לבצע את ההשתלה ביום העקירה, כך משמרים כמה שיותר עצם, מקצרים את זמן הריפוי וכמובן חוסכים הליך כירורגי נוסף (העקירה וההשתלה מתרפאים יחד…).
נתקלתי בפרסומת בה אמרו שתל ב – 2,200 ש"ח הרופא שלי דיבר על מחיר אחר לגמרי – מה נכון ?
יש להיזהר מניסוחים מטעים בפרסומות. לשתל לבד אין שום משמעות, כי הוא הרי רק חלק מהטיפול הכולל. כשאומרים השתלה צריך לכלול את שלוש המרכיבים: שתל + מבנה + כתר, והמחיר שצריך לבדוק הוא בהתאם.
בהשתלה ע"י רופא לא מיומן יש סיכונים. רופא השיניים אחראי על השתל ועל כלל העבודה השיקומית. שימו לב, מחיר זול לעיתים יכול להתבטא לעיתים בעבודה פחות טובה.
מהי הרמת סינוס?
מעל השיניים הטוחנות העליונות קיים חלל הנקרא סינוס מקסילרי והוא מרופד במין קרום הקרוי ממברנה. ישנם מקרים בהם אין מספיק עצם להשתלה באזור זה – מאחר והמרחק מקצה העצם לסינוס קטן מ– 13 מ”מ ההכרחיים להשתלה. לכן, יש להשתיל עצם ממש מתחת לסינוס בין הממברנה לעצם הלסת, בלי לפרוץ כלל לחלל הסינוס – וכך מגביהים את העצם הזמינה להשתלה.
סיכויי ההצלחה של פרוצדורה זו גבוהים, וגם כאן נדרשת מיומנות ומכשור מתקדם, כדי לסיים את הפעולה ללא קרעים בממברנת הסינוס.
בהרמת הסינוס פתוחה כאשר יש צורך בכמות עצם גדולה ניגשים לסינוס בגישה ישירה מהצד. ובהרמת סינוס סגורה, כשזקוקים לתוספת עצם קטנה, מגיעים לסינוס בצורה עקיפה דרך קדח השתל אז הריפוי פשוט יותר – שכן ההליך הכירורגי פחות מורכב.
שמרו על השיניים ועשו כל שביכולתכם (שתלים למשל, עם עקירת כל שן) על מנת להימנע מתותבות .
ממה עשויה העצם עליה מדובר?
העצם המושתלת יכולה להגיע ממספר מקורות עיקריים, כולם טובים ובטוחים ולכל אחד מהם והתאמה טובה יותר לכל מקרה ופרוצדורה. סוגי העצם העיקריים הם:
-
עצם עצמית – עצם של המטופל שמגרדים מאזור ההשתלה. זוהי אומנם העצם הטובה ביותר, אך זמינותה נמוכה, לכן אם הצליח הרופא להפיק מעט עצם כזו הוא יערבב אותה עם סוגי עצם אחרים.
-
עצם ממקור אדם – עצם שמופקת מתורמי עצם. העצם עוברת הליכי עיקור, טיפול נגד דחייה חיסונית וחיטוי ומאוחסנת בבקבוקונים קטנים.
-
עצם ממקור בקר או חיות אחרות –דרך הפקה דומה ובטוחה. שיטה זו בשימוש כבר שנים רבות עם הצלחות גבוהות של קליטה בגוף האדם.
-
עצם סינתטית – עצם המיוצרת מחומרים סינתטיים שאינם ממקור חי כלשהו. החומר משלב חומרים אורגניים דמויי עצם ומינרלים . גם במרה זה יש ניסיון רב ומוצלח.
מה הקשר בין עישון להשתלה?
עישון פוגם בצורה משמעותית בסיכויי הקליטה של השתלים והישרדותם בפה. הסיבה נובעת מכך שהעישון פוגע באספקת הדם לכלי הדם הקטנים וירידה בתנגודת החיסונית. מומלץ לאנשים שעוברים השתלות שיניים לשקול הפסקת עישון או לפחות הפחתה משמעותית מאוד בכמות היומית.
(תוכן מקודם)