Array
(
    [_edit_lock] => Array
        (
            [0] => 1454001814:5
        )

    [_edit_last] => Array
        (
            [0] => 5
        )

    [_thumbnail_id] => Array
        (
            [0] => 12427
        )

    [tie_sidebar_pos] => Array
        (
            [0] => default
        )

    [tie_post_slider] => Array
        (
            [0] => 184
        )

    [_metaseo_metatitle] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [_metaseo_metadesc] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [_metaseo_metaopengraph-title] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [_metaseo_metaopengraph-desc] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [_metaseo_metaopengraph-image] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [_metaseo_metatwitter-title] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [_metaseo_metatwitter-desc] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [_metaseo_metatwitter-image] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [_wp_old_slug] => Array
        (
            [0] => 12426
        )

    [tie_views] => Array
        (
            [0] => 1324
        )

    [essb_cached_image] => Array
        (
            [0] => https://zhk.wpengine.com/wp-content/uploads/2016/01/אזיקים-אזוק.jpg
        )

    [rank_math_robots] => Array
        (
            [0] => a:1:{i:0;s:0:"";}
        )

)
תמונת אילוסטרציה

אתם מבוקשים לחקירה פלילית? מה לא כדאי שתעשו

שתפו

זימנו אתכם לחקירה פלילית בתחנת המשטרה? לפני שאתם נלחצים מהמעמד, קבלו 10 עצות לנחקר הטרי, מה כדאי לעשות ומה לא כדאי שתעשו בעת החקירה

עו”ד אליסה דריקר מן

השלב הראשון בהליך הפלילי הוא שלב החקירה הפלילית. בשלב זה מבררת המשטרה אודות קיומה של עבירה ומי ביצע אותה. במהלך החקירה הגוף החוקר אוסף ראיות כנגד החשודים בביצוע העבירה ולאחר מכן, בסיום החקירה מעבירים לגוף התובע על מנת שזה יבחן  ויחליט על העמדת החשודים לדין.

נחקרים שזאת החקירה הראשונה שלהם יכולים להילחץ מעצם המעמד ולהיתפס לא מוכנים ולכן ככלל ראשון דאגו לשריין לעצמכם עו”ד פלילי לכל מקרה שלא יהיה ולקבל ייעוץ לפני שנגשים לחקירה…להלן מספרי כללי אצבע.

 

עו"ד אליסה דריקר מן
עו"ד אליסה דריקר מן

כלל 1 –  ברר את מעמדך כנחקר

נחקרים יכולים להיות במעמד של שניים: מעמד ראשון הוא נחקר כעד שהיה נוכח בזירת אירוע פלילי כלשהו ומעמד שני הוא נחקר כחשוד. נסה לברר על מה מהות החקירה, מהו נושאו ואל תפחד לשאול שאלות ולעמוד על שלך.

כלל 2 – התייעץ תחילה עם עורך דין פלילי מטעמך

כאשר הנך נדרש לחקירה בכל דרך שהיא, עליך לדאוג לייצוג משפטי הולם ומקצועי ע”י עו”ד פלילי מטעמך ובייחוד אם מדובר בחקירה ראשונה שלך.  עליך להתייעץ עם עורך הדין עוד בטרם הגעתך לתחנת המשטרה למטרת חקירה. כל מה שתאמר לעו”ד הפלילי שלך יישאר חסוי ולא יצא החוצה.

כלל 3 – ברר אודות החשדות המיוחסים לך

כל חקירה בה הנך מעורב כחשוד נקראת “חקירה באזהרה” , על החוקר להציג בפניך תחילה מה הן החשדות נגדך ולפרט אותן. לאחר שהקריא בפניך את החשדות, עליו לשאול אותך אם הבנת ולהזהיר אותך שזכותך לשמור על זכות השתיקה וכי כל דבר שתאמר יכול לשמש כראיה נגדך בבית המשפט. היזהרו – ישנם מקרים בהם מבצעים לנחקר חקירה סמויה במסדרונות תחנת המשטרה, זהו מהלך מכוון הנועד לבדוק אותך ואף לערער את ביטחונך… תשאול מהסוג הזה יופיע בחומר החקירה ועלול לשמש כנגדך.

כלל 4 – דע את זכויותיך

כלומר, זכותך לשמור על זכות השתיקה וזכותך לשתף פעולה ולדבר. חשוב שתדע כי יש לך זכות גורפת לשמור על זכות השתיקה ולא לדבר כלל כלומר על כל שאלה שהחוקר שואל אותך אתה יכול לענות: “שומר על זכות השתיקה” בנוסף עליהם להבהיר לך כי יש לך הזכות להיוועץ עם עו”ד. בסיום החקירה ודא כי כל מה שאמרת באם החלטת לדבר, נרשם ע”י החוקר ולא צוטט או נרשם בתמצות אל תמהר לחתום על התצהיר אם אתה לא שלם איתו ואם ישנם חלקים חסרים הוסף אותם וחתום על ידם. אם אתה לא שלם אם חומר החקירה אל תחתום עליו ותתנגד לכל הנאמר בו.

כלל 5 – עיכוב או מעצר 

בכוחו של שוטר לשחרר אותך עד 5 ימי מעצר בית בלבד ואם מבקש יותר, אזי אמור להביא אותך בפני שופט אשר יחליט אם להאריך או לשחרר אותך.

כמו כן, שוטר יכול לעכב אותך בתחנה בין 3 שעות עד 6 שעות לכל היותר. רק אם יחליט השוטר לעצור אותך, יוכל להמשיך להחזיק אותך בתחנה. במידה והחליט לעצור אותך, בקש מהשוטר הסבר מפורט ככל שניתן על עילת המעצר.

כלל 6 – בקש שהחקירה תוקלט

במידה והחוקר מסרב להקליט את החקירה, זכותך להביא מכשיר הקלטה ולהקליט את החקירה בעצמך. שים לב, חובה ליידע את החוקר שאתה עושה זאת על מנת שלא יחשב כשיבוש הליכי חקירה. לאחר ההקלטה וסיום החקירה הוצא את הקלטת ומסור אותה לחוקר ובקש ממנו שיצרף אותה במעטפה חתומה לתיק שלך.

כלל 7 – בחן את התנהלותם המקצועית של החוקרים

אם אינך חש בטוב בקש לראות רופא והפסק מיד את החקירה. אם אתה לוקח תרופות כלשהן, ספר זאת לחוקר ובקש לקבל את התרופות שלך. אם החוקר מפעיל עליך אלימות פיזית או מילולית ואף מכניס חוקרים נוספים לחדר במטרה להכניע אותך, זכותך לעצור מיד את החקירה. ייתכן וינסו להקשות עליך או להשפיל אותך בשל כך או לאיים עליך, אל תתרגש, אתה לא בשבי ויש עליהם ביקורת מצד גורמים משפטיים נוספים ומח”ש מבחינתם זה נקודת התורפה הכי חלשה וכואבת אצלם. אין צורך לאיים אלא פשוט בסוף התהליך להתלונן על כך.

כלל 8 – הכן את עצמך להמשך

לאחר צאתך מהתחנה, צור קשר  עם עו”ד פלילי מטעמך וספר לו את השתלשלות האירועים. כאשר זה חם אצלך, נסה לזכור ולאסוף כמה שיותר חומרים שיוכלו להקל עליך את ההגנה ופעל במדויק לפי ההנחיות שתקבל מעורך הדין . במידה ועצרו אותך, צור קשר מידי עם עו”ד מטעמך והכן את עצמך לשלבי ההמשך כדי להתכונן לחקירה נוספת ולהמשך ההליך המשפטי.

כלל 9 – זכור לא לעשות את הדברים הבאים

אל תתחצף לחוקרים, אל תתנשא מעליהם, אל תעליב אותם גם אם אתה פקעת עצבים ובסערת רגשות, אל תיצור קשר עם גורמים נוספים המעורבים בחקירה, בייחוד לא אם כאלו שהלשינו עליך ולא לאיים על אף אחד, אם החקירה סבוכה, ייתכן ומצוטטים לך או שמקליטים אותך – שמור על עצמך היטב. אל תשתף אף אדם (גם לא אזרח “תמים” בהמתנה בתחנה במה שעברת ולא על מהות השאלות שנשאלת ושמור על שתיקה. האדם היחיד לו תוכל לספר ולשתף, יהיה עורך הדין הפלילי שלך בלבד.

כלל 10 – עקוב אחר התיק שלך

במידה ונחקרת באזהרה עליך להבין כי נפתח נגדך הליך פלילי לכל דבר ועניין ולא מגיע הדבר לידי בית המשפט לא תוכל לסגור את התיק ולטפל בו כראוי לזיכוייך המלא. עקוב אחר ההתפתחות בתיק שלך. במקרים רגילים, לאחר סיום החקירה מעבירה המשטרה את התיק לגוף התובע שתפקידם לבחון האם ישנו סיכוי סביר להרשעה בתיק נגדך. במידה ואכן יימצא סיכוי סביר להרשעתך תועמד לדין פלילי בבית משפט.

זכור כי עליך להיוועץ עם עו”ד פלילי ולאמץ את דבריו לעניין המשך פעולותיך בתיק. גבש עמדה מוצקה ובסס לעצמך קו הגנה עם עורך הדין שלך כהכנה להליך המשפטי.

אין באמור להוות ייעוץ משפטי או תחליף לו ואין להסתמך עליו. מידע משפטי הוא דינמי ומתפתח, תלוי נסיבות ומשתנה, על כן כל שימוש שייעשה באמור לעיל יהיה באחריות העושה בלבד.

 

כתבה מעניינת:

מחבל טרור טרוריסט

נמנע פיגוע בכרמיאל? נחשפה חוליית טרור באזור

שתפושב"כ והמשטרה עצרו 13 חשודים בהתארגנות פעילות טרור שתכננו לבצע פיגועים בארץ, רוב החשודים: תושבי …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *