מימין לשמאל: יפית בלמס (צילום: קובי פרידמן), טובה מדהני, אלי סקל וגל קריאף (צילומים פרטיים)
מימין לשמאל: יפית בלמס (צילום: קובי פרידמן), טובה מדהני, אלי סקל וגל קריאף (צילומים פרטיים)

4 מסעדנים וקורונה אחת

שתפו

ארבעה מסעדנים כרמיאלים מספרים לנו איך הם מנסים להתמודד עם המשבר הקשה, מה הם חושבים על הממשלה ומתי לדעתם כל זה יהיה מאחורינו

מערכת פורטל זהר.נט

4 מסעדנים מכרמיאל, 4 מסעדות – אשר כמו כל העסקים בענף הזה נמצאות על סף תהום. מעבר להיותה מגפה בריאותית, הקורונה היא מגפה כלכלית קשה שגורמת לפגיעה אנושה במאות אלפי משפחות במדינה, בעיקר עצמאים ובעלי עסקים. כמה מהמסעדנים הבולטים בעיר מספרים לנו איך אפשר לשרוד בימים כאלה. פנינו אליהם ושאלנו אותם כמה שאלות זהות. התשובות שקיבלנו היו מעניינות.

אלי סקל, נסרין: טיפול הממשלה שערורייתי

אלי סקל מנהל את מסעדת נסרין ביחד עם עבד איוב. אלי היה הבעלים של מסעדת מדרול במשך 6 שנים ועבד היה הבעלים של מסעדת ממה מיה עם ותק של 30 שנה. השניים חברו יחד זמן קצר לפני שפרצה הקורונה והקימו מסעדה שהיא סמל לדו-קיום באזור הגליל. המסעדה נמצאת במרכז מיי סנטר מול קניון חוצות כרמיאל.

– כיצד המסעדה פועלת בימים אלה?
״המסעדה היום פועלת במתכונת משלוחים וטייק אווי. שעות הפעילות הצטמצמו משעה 11 בבוקר עד 7 בערב״.

– איך השפיע המשבר על כוח האדם במסעדה?
״כיום כל העובדים חוץ מאחד נמצאים בחל"ת״.

– מה תחושתך לגבי התנהלות הממשלה בנושא המסעדות במהלך המשבר, עד כמה ההחלטות שלה פגעו בענף?
״הטיפול של הממשלה במשבר המתמשך הוא שערורייתי. הנזק שנגרם לעסקים הוא נזק בלתי הפיך והפיצוי שניתן הוא לעג לרש״.

– איך השפיע המשבר על המסעדה מבחינת היקף ההכנסות לעומת התקופה שלפני כן?
״בכל יום שאנו עובדים במתכונת הזו הוא הפסד נטו, פגיעה של 90 אחוז מהמחזור״.

– למרות הכל, האם אפשר לראות נקודת אור בקצה המנהרה או שעברנו את נקודת האל-חזור?
״התקווה שלנו היא בחיסון שאמור להגיע להערכתי בעוד 3 חודשים. בממשלה הזו אני לא תולה הרבה תקוות, כל ההחלטות שמתקבלות הן החלטות פוליטיות נטו ולא החלטות עסקיות בכדי לשמור על העסקים הקטנים שהולכים ונמחקים״.

גם זה יעניין אתכם בפורטל זהר.נט: 

יפית בלמס, סנדביץ מאמא: נשארתי עם עובד אחד

יפית בלמס (42), חיפאית במקור, מנהלת את סנדביץ׳ מאמא מאז תחילת 2018 וחוללה מהפכה אמיתית במסעדה.

– כיצד המסעדה פועלת בימים אלה?
״בימים אלה המסעדה פועלת בהתאם להנחיות, טייק אוויי ומשלוחים ללא אפשרות ישיבה במקום וביום שישי מכירת אוכל כרגיל תוך שמירה על הכללים וההנחיות״.

– כמה זמן המסעדה הייתה סגורה לגמרי – לא משלוחים ולא טייק אווי מאז שפרץ משבר הקורונה בחודש מרץ?
״מאז שפרץ משבר הקורונה ובסגרים לא היתה פעילות במסעדה מלבד ימי שישי בהם עבדנו לפי הזמנות מראש״.

– איך השפיע המשבר על המסעדה מבחינת היקף ההכנסות לעומת התקופה שלפני כן?
״היקף המחזור וההזמנות היו נמוכים וירדו באופן משמעותי. גם המענקים להם הייתי זכאית לא באמת כיסו על הפערים״.

– איך השפיע המשבר על כוח האדם במסעדה?
״נשארתי עם עובד אחד קבוע אותו לא הוצאתי לחל"ת ובימי סגר ניצלנו את הזמן לטובת צביעה ועבודות נקיון״.

– מה תחושתך לגבי התנהלות הממשלה בנושא המסעדות במהלך המשבר, עד כמה ההחלטות שלה פגעו בענף?
״ההנחיות לא היו ברורות וכן לוקות בחסר… דבר שהיקשה על הכנת המקום למכירה. אכן משבר זה עולמי אינו מוכר אינו ידוע והכל בגדר ניסוי ותהייה אך למרות זאת וזו דעתי האישית, אם החליטו לפתוח מסחר אז פותחים הכל. נצמדים למתווה שידוע וברור לכל וכך פועלים. כרגע ענף ההסעדה לוטה בערפל לא מדברים ואין אפילו צפי לפתיחה מחדש״.

– למרות הכל, האם אפשר לראות נקודת אור בקצה המנהרה או שעברנו את נקודת האל-חזור?
״בעצם היותי אדם אופטימי, אני מנסה להאמין ומקווה שאנו ביישורת האחרונה… שניה לפני שהחיסון יגיע לכולנו. שניה לפני שהמדינה מכריזה כי מצאנו את האיזון בין שמירה על הכלכלה לבין שמירה על בריאות הציבור. שניה לפני שמכריזים שניצחנו את המגיפה וחזרנו לשגרה מלאה. וכל זאת שניה לפני נשימתם האחרונה של עסקים רבים״.

טובה מדהני, טעם את-יופיה: לא היה חודש שלם שבו עבדנו כרגיל

טובה מדהני פתחה בדיוק אחרי הגל הראשון של הקורונה את המסעדה האתיופית היחידה בכרמיאל, טעם את-יופיה.

– כיצד המסעדה פועלת בימים אלה?
״המסעדה פועלת כעת במתכון של משלוחים ואיסוף עצמי״.

– כמה זמן המסעדה הייתה סגורה לגמרי – לא משלוחים ולא טייק אווי מאז שפרץ משבר הקורונה בחודש מרץ?
״המסעדה נפתחה בתקופת הקורונה לאחר פתיחת ההסגר הראשון. מאז הפתיחה לא היה חודש מלא שבו עבדנו כרגיל. כל פעם היה משהו. היינו סגורים שבועים לפני ההסגר השני בגלל שכל המשפחה נדרשה להכנס לבידוד. וכשחזרנו עבדנו כשבועיים כשהיה טוב יחסית ואז שוב היה את ההסגר השני״.

– איך השפיע המשבר על כוח האדם במסעדה?
״לגבי העסקת עובדים יצר מצב לא פשוט. אני מתנחמת מכך שלא הספקתי לקלוט עובדים ולא הצטרכתי להוציא לחל"ת או לפטר כי אני הייתי בתהליך חיפוש עובדים/ות. כרגע  אני העובדת העיקרית במסעדה. נעזרת בבני שמגיע לעזור לי למספר שעות אחרי הלימודים. ומעסיקה עובדת נוספת כ-3 שעות שעוזרת לי בנקיונות בסוף היום״.

– איך השפיע המשבר על המסעדה, מבחינת היקף ההכנסות לעומת התקופה שלפני כן?
״מאוד קשה לאמוד באחוזים את הירידה במכירות כיוון שאנחנו נכנסנו במצב הנוכחי ולא מכירים משהו אחר. כשהיו רק משלוחים היה חלש מאוד. בטייק אווי יש יותר הזמנות כי הלקוחות שלנו לרוב מגיעים מהישובים מסביב המודעים לערכו התזונתי של האוכל האתיופי. בין לקוחותינו נמנים גם טבעונים כתחליף למזון מן החי וחולה צליאק״.

– מה תחושתך לגבי התנהלות הממשלה בנושא המסעדות במהלך המשבר, עד כמה ההחלטות שלה פגעו בענף?
״ההתנהלות של מקבלי החלטות אינה טובה. לרוב גם מבלבלת ולא ברורה. תחום המסעדות זה הענף שנפגע הכי הרבה אך גם אין פיצוי הולם״.

– למרות הכל, האם אפשר לראות נקודת אור בקצה המנהרה או שעברנו את נקודת האל-חזור?
״בקשר להמשך אני אדם מאוד אופטימי כולי תקוה שהכל יהיה מאחורינו במהירה ונוכל לחזור לשיגרה״.

גל קריאף, טגלוס: עובדים במשלוחים וטייק אווי

מסעדת טגלוס במתחם הבילוי והפנאי גן העיר היא אחת המסעדות המוכרות ביותר בכל האזור. בשנים מאז נפתחה טגלוס, הפך אותה השף גל קריאף למקום עלייה לרגל האהוב מאוד על הכרמיאלים. למרבה הצער, הקורונה שיבשה עבור רבים את הבילוי הקבוע במקום האהוב עליהם…

– כיצד המסעדה פועלת בימים אלה?
״המסעדה פועלת כיום במתכונת של משלוחים ולקחת מהמקום. אין למסעדות כיום דרך אחרת לפעול בכפוף למגבלות הקיימות״.

– איך השפיע המשבר על המסעדה מבחינת היקף ההכנסות לעומת התקופה שלפני כן?
״ענף המסעדנות כולו נפגע באורח קשה מאוד ואנחנו לא יוצאי דופן. להערכתי האישית יש ירידה של כ-60 אחוז בהיקף ההכנסות״.

– איך השפיע המשבר על כוח האדם במסעדה?
״לצערי הרב נאלצנו להוציא את צוות העובדים לחל״ת עד להודעה חדשה. היום למעשה במסעדה כולם בחל״ת למעט 2 עובדים שמבצעים את ההזמנות לטייק אווי ומשלוחים״.

– מה תחושתך לגבי התנהלות הממשלה בנושא המסעדות במהלך המשבר, עד כמה ההחלטות שלה פגעו בענף?
״התחושה שהמדינה נותנת היא מצחיקה.. אבל המענקים בסך הכל טובים. ברור שהם לא מכסים על ההפסד ועל הנזק הכספי העצום שנגרם לנו״.

– למרות הכל, האם אפשר לראות נקודת אור בקצה המנהרה או שעברנו את נקודת האל-חזור?
״אני מקווה מאוד שכן״.

כתבה מעניינת:

בוריס פודוקושיק צילום ארכיון

פרידה מבוריס פודוקשיק: "מר היאבקות", אגדה וחבר

שתפומה שעשה ותרם בוריס פודוקשיק למען ענף ההיאבקות בכרמיאל ובארץ, אף אחד לא עשה ואף …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *