אושרה תוכנית המועצה הארצית לתכנון ובניה להקים אתר אחסון חדש לגפ"מ ביבור
המועצה הארצית לתכנון ולבניה בראשות ד”ר שוקי אמרני, יו”ר המועצה הארצית ומנכ”ל משרד הפנים, מתכוונת להקים שישה אתרי אחסון חדשים לגפ”מ, בהם אתר יבור הסמוך למאגר דמון בצפון, סמוך מאוד ליישובים יסעור ואחיהוד ומעט דרומית לפארק התעשייה בר-לב, מרחק כ-14 ק”מ לערך מכרמיאל.
התוכניות נמצאות בשלב האישורים של הוועדות המחוזיות לתכנית מתאר ארצית לאתרי גפ”מ בפריסה ארצית.
הגפ”מ (גז פחממני מעובה, המכונה גז בישול) משמש במרבית משקי הבית בישראל, במגזר העסקי, במוסדות ציבור (כולל שירותים חיוניים כגון: בתי חולים ובתי אבות), בתעשיה ובחקלאות. למשק הישראלי שלושה מקורות גפ”מ בלבד: יצור מקומי בבתי הזיקוק חיפה ואשדוד וייבוא באמצעות ספינות. השבתה של אחד ממקורות הייצור או עצירה בייבוא תגרום למחסור בשוק.
מספר ימי המלאי של הגפ”מ במשק נשחק בצורה משמעותית בשני העשורים האחרונים, הן כתוצאה מגידול מתמשך בצריכה, שלא לווה בגידול במלאי והן כתוצאה מכך שחלק מאתרי האחסון נסגרו (פי גלילות וג’למה) או שפעילותם צומצמה והוגבלה.
מטרת התכנית הינה לייעד אתרים לאחסון גפ”מ בהיקפים שנקבעו על ידי מינהל הדלק והגז במשרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים. התכנית תאפשר הגדלה של מלאי הגפ”מ מכ-14,000 טון הקיים כיום – מלאי המספיק לצריכה של ימים בודדים בעונת החורף, עד למלאי של כ-60,000 טון (כמות המהווה את צריכת הגפ”מ במשק במהלך חודש אחד בחורף). המלאי נועד להתחלק בהתאם לצריכה: כשליש מהמלאי באזור חיפה והצפון (20,000 טון) וכשני שליש מהמלאי באזור המרכז, ירושלים והדרום (40,000 טון). ביבור צפויים לאחסן כמה אלפי טון של גז.
התכנית צפויה לצמצם באופן ניכר את הובלת הגפ”מ בדרכים ע”י כך שמלאי הגפ”מ מתפרס במספר אתרים (מדיניות של ביזור מבוקר). כמו כן, התכנית המפורטת תבחן את דרכי שינוע הגפ”מ אל האתר וממנו, במגמה להקטין ככל הניתן, את נסועת הגפ”מ באזורים מיושבים.
יודגש כי סביב כל אתר נשמר מרחק הפרדה של 400 מ’ משימושים קולטי קהל. מרחק זה נקבע ע”י אגף לחומרים מסוכנים במשרד להגנת הסביבה, מנהל לענייני בטיחות הגז במשרד התשתיות הלאומיות האנרגיה והמים ופיקוד העורף וזאת לאחר שנבחנו מספר תרחישים של כשל באתר.
התכניות לאתרים ילוו בתסקיר השפעה על הסביבה שיערך עפ”י הנחיות המשרד להגנת הסביבה ויכלול סקר הערכת סיכונים מפעילות המתקן ומפעילות מצרפית של מתקנים ותשתיות סמוכות לרבות חומרים מסוכנים הנמצאים במרחב הסובב. יצויין כי, בהמשך לתסקירי ההשפעה שנערכו לאתרים יבור ופסדים, נמצא כי לאתר אין השפעות סביבתיות מעבר לקו הכחול למעט נושא הנצפות ועל כן ינקטו האמצעים האדריכליים והנופיים לצמצום המופע החזותי.