פרופ׳ עוזי רבי, מומחה למזרחנות, ירצה בפני חברי ההסתדרות בכרמיאל בנושא השפעת הרשתות החברתיות על המזרח התיכון
מאת גיל דובריש
ביום רביעי הקרוב (11.7, שעה 18:00) יגיע פרופסור עוזי רבי להרצאה בכרמיאל, במסגרת סדרת הרצאות ״מופת״ לחברי ההסתדרות. פרופ׳ רבי, ראש חוג ״מרכז משה דיין״ ללימודי המזרח התיכון ואפריקה באוניברסיטת ת״א, חוקר בכיר בנושאי איראן בין השאר, יספר בהרחבה על ישראל והמזרח התיכון בעידן הרשתות החברתיות וכיצד מושפע האזור כתוצאה מכך. רמז: לאו דווקא לטובה.
בשיחה עם זהר הצפון חושף פרופ׳ רבי כי הוא נמצא בקשר קבוע ברשתות החברתיות עם אזרחים ממדינות שונות במזרח התיכון, בהן גם מדינות אוייב. ״למרות המגבלות הקיימות במדינות מסויימות על הגלישה באינטרנט, יש האקרים ויש הרבה פתרונות שמאפשרים לאזרחים במדינות כמו איראן וסוריה להיכנס לאינטרנט״ הוא מספר. ״זה אחד היתרונות של הרשת, האפשרות ליצור קשר עם אזרחים מן השורה במדינות סגורות״. על היחס כלפיו כישראלי ובכלל כלפי ישראל, הוא מספר: ״היחס הוא אמביוולנטי, יש מי שעויין אותנו ויש מי שיש לו השקפה חיובית יותר כלפינו״.
– האם נכונה הסברה שבאיראן למשל, האזרחים מביעים השקפות שונות לגמרי מעמדות השלטון?
״אני חושב שבאיראן זה די נכון, האזרחים חושבים אחרת מהממשל. זה מאוד עדין, כי זה לא מדעי לקבוע עובדות בנושא, אבל הייתי אומר שיש בעם האיראני רצון אמיתי להתחבר למעגלי העולם החיצון ולראות דברים אחרים, במיוחד לנוכח הביצועים השליליים של משמרות המהפכה, הן בתחום הכלכלי והן אי מימוש הבטחות לעם האיראני. לאחרונה פרצו באיראן הפגנות רבות של אזרחים מתוסכלים, אני מאמין שהחלק של הרשתות החברתיות בהפגנות האלה הוא עצום. הרשתות החברתיות מאפשרות לאנשים ליצור קשר על בסיס מכנה משותף, לקבוע לדוגמא מקום מפגש שבו יצאו להפגין. כך נולד האביב הערבי. אגב, קשה לי להאמין שגם באיראן תהיה הפיכה, הממשל שם מתנהל בקשיחות רבה מאוד כלפי המפגינים״.
– כניסתם של אזרחים במזרח התיכון לרשתות החברתיות טוב לישראל?
״הרשתות החברתיות משפיעות על כל העולם הערבי אבל הן רק חלק מהשינויים באזור. אנשים יוצרים קשר עם אנשים שגרים במקומות אחרים, מרחקים מתקצרים, זה רק חלק מהעולם החדש, לטוב ולרע. יש היבטים חיוביים ויש היבטים שליליים״.
– מה הם ההיבטים השליליים?
״רשתות חברתיות יכולות לסייע בקידום הטרור, להגביר את עוצמת ההסתה גם מחוץ למזרח התיכון. זה יכול לסייע בהעברת האידיאולוגיה הלאה, למקומות אחרים, דברים שבעבר היו מאוד עמומים והיום מאוד חזקים, זה גם יכול למשל, לייצר דיאלוג עם מישהו במקום כלשהו על פני כדור הארץ ולומר לו שזה הזמן לקחת סכין מהמטבח ולרצוח״.
ההרצאה של פרופ׳ עוזי רבי בבית ההסתדרות בכרמיאל, תעסוק בשני הצדדים של המטבע, כלשונו. ״גלובליזציה היא מטבע עם שני צדדים. אפשר לראות את הדברים החיוביים ואפשר לראות את הצדדים השליליים. כמובן צרילך להמשיך ולדבר על מה זה עושה לישראל שהיא חלק מהמזרח התיכון ולהבין שבמובן מסויים הדבר יחייב שידוד מערכות כאן. בהשפעת הרשתות, האנשים יהפכו להיות פחות קהילתיים ופחות מתעניינים במה שלא מעניין אותם, יהיו להם חברים במועדון הפייסבוק אבל הם יהיו פחות בקשר ׳חי׳ עם אנשים אחרים. היות שהמדינה שלנו נמצאת במזרח התיכון אבל הראש במערב, יש סיכון ל׳פנים כפולות׳, אנחנו נצטרך לבחור צד, בסופו של דבר״.