מנכ"לית היכל התרבות אוולין קמחי שהתמנתה לתפקיד לפני מספר חודשים, מוכנה לאתגר החדש והקשה במיוחד. ראיון מיוחד על הגירעון – ועל הפתרון
לפני מספר חודשים התבשרנו על מינוייה של אוולין קמחי לתפקיד מנכ”לית היכל התרבות. המינוי מסמל את ההבנה בעירייה, שעל רקע הגירעון הכלכלי בהיכל, יש צורך במנהל בעל נסיון ותוצאות מוכחות בניהול כספי. לקמחי, העובדת מזה 36 שנים במחלקת הכספים והגזברות בעירייה, יש בדיוק את הנסיון הדרוש כדי להתמודד עם האתגרים הרבים במקום.
קמחי נשואה למשה, אם לשניים וסבתא לשלושה נכדים, הגיעה מנהריה לכרמיאל בשנת 1976. בתחילה עבדה כמזכירה במפעל אתא המיתולוגי ובשנת 1978 החלה לעבוד במועצה המקומית במחלקת הגזברות שבראשה עמד אז גיורא רוזנטל. לאחר מכן המשיכה במחלקת הכספים עם מנחם טפר שהיה סגן הגזבר ולימים גזבר העירייה במשך שנים רבות. בשנים האחרונות מילאה את תפקיד סגנית הגזבר.
לדבריה, כאשר הוצע לה לנהל את היכל התרבות כהמשך ישיר לתפקידה במחלקת הכספים, היא הסכימה לקחת על עצמה את התפקיד. “למען האמת האתגרים בתפקיד זה גדולים מאוד, כאשר לצד בניית בית תרבותי לעיר, קיים הצורך לניהול קפדני של מערכת הכספים”.
– בפרוס השנה החדשה, מה את מאחלת לעצמך ולהיכל התרבות?
“אני מאחלת לעצמי שהיכל התרבות יהיה בית חם לתושבי כרמיאל והסביבה ושיהיה מלא עד אפס מקום בארועים מגוונים”.
– האם שיערת אי-פעם בדמיונך שתנהלי גוף כמו היכל התרבות, האם זומעין הגשמת חלום עבורך?
“החיים מזמנים לנו אתגרים – מישהו כבר אמר לי שדברים לא סתם קורים וכנראה שלא סתם. כוונתי למקום הזה. אני אוהבת להרחיב אופקים ומוכנה ללמוד דברים חדשים”.
– איזה היכל מצאת עם כניסתך לתפקיד, מבחינה ניהולית ותפקודית?
“עם כניסתי לתפקיד מצאתי צוות ותיק ומקצועי אשר מבין את צרכי הכרמיאלים ותושבי הסביבה. צוות אשר מטבע הדברים יצר קשר טוב עם מנויים וותיקים, אך היה זקוק ליד מנווטת לניהול שוטף ותקין”.
– אלו בשורות ושינויים את מביאה מעצמך לניהול ההיכל?
“בראש ובראשונה חשוב לי ליצור קרבה בין התושבים להיכל, ליצור אמון בין כל הגורמים ולהתאים את הרפרטואר לאוכלוסייה. בתחום הניהול אני מגיעה עם רקע בניהול כספים, אני דוגלת בשיתוף ושקיפות ורואה את התקשורת הבין-אישית בתוך הצוות ומחוצה לו זהו חלק חשוב בניהול מקום ולשם אני מכוונת”.
בשנים האחרונות מתמודד היכל התרבות עם גירעונות מצטברים בסך מליוני שקלים, עד כה ללא הצלחה. זאת למרות שהוא משולב בתוכניות הבראה בנסיון לקצץ בעלויות מחד – ולהגדיל את ההכנסות מאידך".
– אוולין, האם יש תוכנית חדשה לצמצום הגרעון ועל מה היא מתבססת?
“ההיכל נמצא בתוכנית הבראה וקיימת כיום הקפדה על כל הוצאה, אין בידי ההיכל אפשרות לכיסוי גרעונות מצטברים, אך כן שמנו לעצמנו מטרה לא ליצור גרעון נוסף. זוהי משימה קשה בפני עצמה. אני תקווה שתושבי העיר יהיו חלק מהרפרטואר הבא".
– האם נכונה ההנחה כי למוסדות תרבות בארץ זו משימה בלתי אפשרית לסיים ברווח או אף לשמור על איזון תקציבי?
“ידוע לכל כי תרבות אינה מניבה רווח. שלא כמו בניהול תקציב רגיל שבו אתה יודע מה הם ההכנסות הצפויות לך, בתרבות לא ניתן לצפות הכנסות. החלום שלי כמנכ”לית הוא להביא תרבות ולהיות מאוזנת”.
– מה האתגר הקשה ביותר העומד בפנייך כמנכ”לית ההיכל?
האתגר ליצור איזון בתקציב ולקבל את תמיכת תמיכת הרשות, והתושבים ליצירת תרבות חדשה בעיר.
– ספרי לנו על השנה העומדת בפתח, אלו מופעים, הצגות ואירועים נזכה לראות בהיכל, מה אתם מציעים לשכבות שונות באוכלוסייה , החל מילדים ועד למבוגרים מבחינת ההיצע?
“ההיכל כיום מתחרה בהיכלים דומים במרכז הארץ ועם היכולות להבאת אירועים והפקות יקרות כ”צלילי המוסיקה”, תזמורת אנדלוסית, ערבי זמר, סרטי ילדים, הצגות ילדים, סרטי מבוגרים בכל מוצאי שבת, מופעי סטנד אפ ותאטרון בוגרים ילדים ונוער. יחד עם זאת ישנו קהל שאינו מסוגל כלכלית לצרוך מוצר זה ועל מנת לתת שרות הוגן ומענה, הבאנו את מיטב הסרטים לילדים בעלות 20 ש”ח”.
– כיצד את מגדירה את הקשר שלך עם ממלאת מקום ראש העיר, רינה גרינברג, שאמונה על ההיכל?
"מערכת היחסים ביני לבין הגב’ רינה גרינברג, קיימת כבר ממסגרת תפקיד הקודם. מערכת שנבנתה על יחסי אמון, כבוד ושיתוף”.
– במבט קדימה, כיצד את רואה את מעמדו של היכל התרבות בעוד 3 שנים מהיום?
“קשה לצפות מראש כיצד יראה ההיכל בעוד 3 שנים. התחלנו תהליך של בניית תכניות, גיוס מנויים והתאמת התכנית למגוון רחב של תושבים. כולי תקווה שתושבי העיר והסביבה ישתפו פעולה ויקחו חלק בהחזרת התרבות לעיר”.
– לסיום אוולין, מה את מאחלת לשנה החדשה לתושבי כרמיאל והאזור?
מאחלת לכל בית ישראל ולתושבי כרמיאל והאזור שנת שלום ובטחון, שנת תרבות, שנה של בריאות ואהבה, שנת נחת והתחדשות. שנה טובה!”