מה ממדי ההגירה השלילית מכרמיאל, כמה עולים חדשים נקלטו בעיר בשנה האחרונה ומה כמות הדירות שאוכלסו מאז תחילת 2021? באופוזיציה העלו את נושא ההתיישבות היהודית לדיון בישיבת המועצה
מאת גיל דובריש
מה ממדי ההגירה השלילית בכרמיאל, כמה יחידות דיור אוכלסו בעיר וכמה עולים חדשים נקלטו כאן מתחילת השנה? נתונים אלה נחשפו במהלך דיון שהתקיים ביוזמת האופוזיציה במסגרת ישיבת מועצת העיר בשבוע שעבר.
חברי סיעת טב לכרמיאל, רותם ינאי וגיא מרציאנו, העלו הצעה לסדר היום בנושא חיזוק ההתיישבות היהודית. לדברי רותם ינאי, ״העלינו את הנושא מספר פעמים. לא נעשה דבר ומצב ההתיישבות היהודית ממשיך להחמיר, על פי נתונים רשמיים של של הממשלה ופרסומים נרחבים בתקשורת הארצית. מכיוון שכרמיאל היא שיאנית ההגירה השלילית בצפון בשנים האחרונות, מציאות בה למעלה מ-900 עוזבים את העיר מדי שנה, התמעטות העלייה בשנים האחרונות… מדירה שינה מעינינו… קיבלנו מידע רב על עולים חדשים שמבקשים להגיע לכרמיאל אבל נענים בכתף קרה, בלשון המעטה״.
רותם ינאי ביקש לפרט על תוכניות פעולה של העירייה בתחום הזה ונתונים על ממדי ההגירה השלילית, אכלוס בתים חדשים ומספר העולים שהגיעו לכרמיאל.
אלי שדה, ראש לשכתו של משה קונינסקי, ציין בישיבה כי ״כרמיאל משנת 2017 עד היום נמצאת עם לא פחות תושבים. בהתאם לנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ומרשם האוכלוסין. מ-2021 עד לאמצע 2022 אוכלסו 588 יח״ד. בשנת 2021 היו 635 לידות בעיר ו-420 פטירות״.
שדה המשיך ואמר: ״נערכים שיתופי פעולה עם קהילות יהודיות מכל העולם, רק לאחרונה רכזת הקליטה לענייני דרום אמריקה היתה בארגנטינה. אנחנו בקשרים עם ארגונים שונים, אנחנו מפעילים את מלון כלנית לקליטת עולים, העירייה שכרה ברחבי העיר 5 דירות קלט, השתמשנו בכל הדירות של השינ״שינים ותנועת הנוער כדי לקלוט עולים. נדיר שאנחנו אומרים למישהו לא… אנחנו משקיעים כ-3.5 מיליון שקלים בעולמות הדמוגרפיה״.
סגנית ראש העיר, אליסה דריקר-מן ציינה בישיבה כי בשנה האחרונה נרשמה עלייה חדה במספר העולים שנקלטו בכרמיאל: ״מינואר הגיעו אלינו לעיר למעלה מ-950 עולים, כשבפועל (אחרי) זליגה טבעית נותרו 765 עולים שרשומים פה בעיר. מדרום אמריקה הגיעו עוד כ-100 עולים״.
רותם ינאי הקשה ואמר: ״אנחנו מאבדים את הגליל, מה שהצגתם פה הם פסיק ממה שצריך לעשות כגוף אחד, בצורה יזומה וערכית כדי לקדם את ההתיישבות היהודית בעיר ובגליל. אלה דברים שלא קורים ביום אחד ואם לא נהפוך שולחן כל שבוע, כל פעם משרד אחר, דברים לא יזוזו. אני שומע מהשטח דברים אחרים לחלוטין״.
ראש העיר משה קונינסקי הזכיר בתשובתו לינאי את הקמת מועצת הגליל שנועדה לדברי ״להיות כוח פוליטי. אחד הדברים שעשינו היה ללכת לכל הסיעות בכנסת, ואלה שנכנסו בצורה משמעותית התחייבו, חלקן בכתב, שבכנסת הבאה הנושא של הגליל יהיה באג׳נדה המשמעותית של כל סיעה. שנית, נחדש את העלייה לרגל של שרים, נחדש את המאבק בהטבות מס – המדינה מעניקה 12-15 אחוז לרשויות מאוד דומות, קרי נהריה ועכו. שנית, לא יתכן שכל היישובים מצפון לכביש 85 יקבלו יותר מכרמיאל. אני מקווה שנצליח להשפיע על הממשלה הבאה״.
,תגידו תושבי כרמיאל יקרים: האם שומעו אוזניו של אלי שדה הדובר מה שפיו אמר בישיבת המועצה?
נתחיל בהתחלה: במשך חמש שנים (2017-2022) לא השתנה מספר התושבים בכרמיאל אבל ידידי הדובר אם כל שנה היו יות מ-600 לידות וכל ילוד חדש מיד בלידתו נרשם כתושב סימן שכמספר הלידות היו גם עזיבות כי הסך הכל לא השתנה גם ךפי דבריך. אז ידידי הדובר אם רצית להוכיח שלא הייתה הגירה שלילית – הוכחת בדיוק את ההיפך.
ועוד מוסיף הדובר: בשנה האחרונה היו 635 לידות ו – 420 פטירות, ז״א נןספו בשנה זו 215 תושבים בני יומם לאוכלוסיית העיר ואם היא לא השתנתה סימן שהיו עזיבות באותו מספר.
אז ידידינו ראש העיר היקר, במקום לבזבז את זמנך בחדרי חקירות תלמד את הדובר שלך עקרונות פשוטים של שינויים דמוגרפיים.
גם לרותם ינאי יש לי מה להגיד, וזה לא מחמאה:
אם בתגובה למצבה הדמוגרפי הירוד של כרמיאל מגיב קונינסקי בהתפארות יחצני״ת של הקמת פורום הגליל ועליות מצולמות שלו למסדרונות פוליטיקאים בכנסת היית צריך , רותם יקירי, מיד במקום לזעוק: זאת תשובתך ? אתה לא מתבייש?