ועד הקניון החדש שכר את שירותי חברת בניין הארץ כדי לבצע מיפוי ומדידה של המוקדים הבעייתיים בקניון * עו”ד כמאל אסדי, היועץ המשפטי של ועד הקניון: הבניין אינו מסוכן כפי שמנסים לתאר אותו
בקניון כיכר העיר, מבצעים מאמצים קדחתניים כדי לחזק את המבנה, וזאת בעקבות חוות דעת של מהנדס, שבדק את הקניון המבוסס על פל-קל. חוות הדעת של המהנדס, רוני רביץ, קבעה כפי שפורסם בזהר הצפון, כי יש להגביל את העומסים במבנה. בעקבות זאת, שיגר ראש העיר עדי אלדר בחודש נובמבר, מכתב אל בעלי הנכסים במקום, ובו התריע על הסכנות הטמונות במבנה. בוועד הקניון החדש, טענו בתגובה, כי חלק משמעותי מתקרות הפל-קל בקניון כבר חוזק בעשור שעבר.
הוועד נכנס במהירות לעניינים מחשש כי המקום ייסגר בתוך פרק זמן של שלושה חודשים, כפי שהורתה העירייה. הוועד פנה אל המהנדס ישראל דוד, המומחה המלווה את העירייה בנושא הפל-קל ונועד עימו בעניין ביצוע החיזוקים הדרושים למבנה. המהנדס התרשם בישיבה כי הוועד מוכן לעשות כל שביכולתו כדי לקדם את נושא החיזוק ושלח לפני שבועיים מכתב אל מהנדס העיר אייל רותם, בו ציין: “לאור חוות דעתו של מהנדס רוני רביץ נתבקשתי לחוות דעתי בקשר לסגירת הקניון והכרזתו כמבנה מסוכן. מאחר ולפעולה זאת יש השלכות כבדות משקל ועל מנת למנוע בעתיד חשיפה לתביעות כנגד העירייה בגין נקיטת פעולות שיש להם השלכות כלכליות ללא שיקול דעת רחב, התרעתי בפניך כי מכתבו של מהנדס רביץ אינו ראוי כדי לשמש כ”ראיה חזקה” לצו מבנה מסוכן וסגירת הקניון… המלצתי לבצע הליך פורמלי הנדרש בחוזר מנכ”ל ולבצע בדיקות מקיפות שיכולות לשמש כ”ראיות חזקות” לכל פעולה שתידרש בהתאם”.
ישראל דוד דיווח במכתבו למהנדס העיר כי בפגישתו האחרונה עם נציגי בעלי הקניון, הביעו הנציגים את הסכמתם לבצע פעולות חיזוק לאלתר ללא קשר לתוצאות הבדיקה, זאת מתוך ההנחה כי יידרש חיזוק כלשהו ממילא. הוא הוסיף וציין כי במידה ואכן ימצא המנגנון לבצע את פעולת החיזוק, ניתן יהיה לחסוך את הזמן ואת עלות הבדיקות, מאחר והן כבר מיותרות ואינן נחוצות להליך המשפטי של סגירת הקניון במידת הצורך. הדבר מותנה בכך שהעירייה תשתכנע לטענתו, ברצינותם של נציגי הקניון לבצע את התיקונים הדרושים”.
עוד מהמכתב עולה, כי חברת שופרסל שהיא בעלת חלק גדול משטח הקניון, הודיעה כי “החליטה לבצע פעולת חיזוק לרצפה ולתקרה שלה”. לפי ההערכות מדובר בשטח המהווה כחמישית משטח הקניון הלא מחוזק.
הוועד שכר את שירותיה של חברת בניין הארץ, המתמחה בחיזוקי פל-קל, בסכום של למעלה מ-40,000 ש”ח, על מנת שזו תלמד לעומק את המצב המבני של הקניון, תערוך מיפוי ומדידות ותאתר את המוקדים הבעייתיים, שבהם יש צורך לבצע את החיזוקים.
ראש הוועד וקיטור סולימני וחברי ועד נוספים נמצאים בקשר ישיר מול עיריית כרמיאל וכן מול מהנדס העיר אייל רותם, בנסיון לקדם את תהליך החיזוק של קניון כיכר העיר.
היועץ המשפטי של הוועד, עו”ד כמאל אסדי: “חברות הניהול שהיו אמונות בעבר על ניהול הקניון, הרוויחו מהכספים שנגבו כדמי ניהול וביקשו בכל פעם ארכות בנושא חיזוק הקניון, מתוך אינטרס של רווחים כלכליים. הנציגות החדשה של הסוחרים, מתנהלת באופן עצמאי והיא בעלת אינטרס מובהק לפעול לטובת הקניון. במקום להעביר לחברות ניהול את הכסף שנותר מגביית דמי הניהול, אנחנו שומרים אותו בצד בכדי להשתתף בחיזוק הקניון. אנחנו סבורים גם, שעיריית כרמיאל שגובה מהדיירים כ-2.5 מליון שקל לשנה עבור ארנונה, תוכל להשתתף איתנו בעלויות. כמו כן אנו מצפים להשתתפותם של בעלי הנכסים וביחד נצליח לעמוד בהוצאות. חלק מהמבנה כבר חוזק בעבר, למשל המתחם של ההולמס פלייס, שעליו קיימים עומסים רבים, אך יש לבצע חיזוקים בשאר הקניון, אם כי לא בכל נקודה ונקודה. אנחנו צפויים לקבל הצעת מחיר לגבי העלויות, אבל להערכתנו מדובר בסדר גודל של כ-2 מיליון שקלים”.
בוועד הקניון הדגישו כי “חנויות רבות נסגרו בעבר עקב הפל-קל. נציגות ועד הקניון החדשה אינה פועלת כמו קודמותיה, אלא החליטה פה אחד שיש לחזק את הקניון, במטרה שלא לסכן אזרחים תמימים, למרות שהבניין אינו מסוכן כפי שמנסים לתאר אותו. ברגע שהקניון יחוזק, אנו מאמינים שהוא יאוכלס בכל קומותיו, זאת גם מאחר שהוא נמצא במיקום מרכזי, סמוך לתחנת הרכבת בעתיד”.