עונה אחת, 5 מכות עיקריות. איך מצליחים לשרוד את הקיץ בשלום ולרוץ לספר לחברים
נחשים
הקיץ רק בחיתוליו אבל כבר עכשיו ישנה עליה חדה במספר הנפגעים כתוצאה מהכשת נחשים. לא חסרים נחשים ארסיים בארץ: צפע ארצישראלי, אפעה, שפיפון הנגב, עכן גדול, עכן קטן, צפע עין גדי, צפע החרמון, והפתן השחור. הם מסתתרים בדרך כלל מתחת לסלעים. הם לרוב אינם תוקפים בני אדם אלא רק מתגוננים.
במקרה של הכשה ממליצים במד״א לפעול בדרכים הבאות:
– וודאו שמדובר בהכשה וחפשו את סימניה
– תמיד יש לחשוד כי מדובר בנחש ארסי
– הרחיקו את הנפגע מהשטח והעבירו אותו למקום בטוח
– דאגו למנוחה מוחלטת של הנפגע ולהרגעתו, ומנעו תזוזה של האיבר המוכש
– הסירו בגדים ותכשיטים מהאיבר המוכש
– אם ניתן, צלמו בזהירות את הנחש, כדי לסייע בזיהוי ובטיפול. אחרת, נסו לשחזר את מראהו.
– אל תתעכבו והזעיקו מיד את מד"א בטלפון החירום 101, או באמצעות יישומון "מד"א שלי"
אסור בשום אופן:
– אל תחתכו את מקום ההכשה
– אל תמצצו את הארס
– אל תניחו חסם עורקים
– אל תקררו את מקום ההכשה
– אל תתנו לנפגע מזון או שתייה
– אל תרדפו אחרי הנחש
עקרבים
עקרבים מוצאים מחסה במחילות וסדקים, וכן מתחת לאבנים וקליפות של עצים. בישראל יש רק שני מינים יכולים לגרום לסכנת חיים ממשית – עקצן צהוב וקטלן עב-זנב הנפוץ. בניגוד לדעה הרווחת, אי אפשר להיות בטוחים שצבע העקרב (צהוב או שחור) מעיד על הסכנה, גם עקרבים שחורים עלולים לסכן אותנו. סימני העקיצה המערכתיים עלולים להופיע שעות לאחר העקיצה לכן מומלץ לפנות לקבלת טיפול רפואי בכל מקרה של עקיצה.
יתושים
כנראה התופעה המעצבנת ביותר בקיץ. היתושים כרב מזמן כאן – והם כאן כדי לעקוץ, לטרטר, להציק לנו. אגב, אם עוד לא ידעתם, רק נקבות ביתושים מוצצות דם ויש להן מטרה ״טובה״ – כדי להשגת מזון חלבוני הדרוש להתפתחות הביצים. כדאי לנקוט באמצעי התגוננות כדי להימנע מעקיצות וחיוני לנקוט באמצעים אלה כאשר קיים חשש להעברת מחלות.
למה מוצצי דם נמשכים לאנשים מסוימים יותר מאשר לאחרים? מסתבר שתערובת החומרים הייחודית שהגוף מנדף לסביבה קובעת במידה רבה את מידת המשיכה של אותו אדם ליתושים.
איך אפשר להתגונן? קודם כל בידקו מקורות מים עומדים ליד הבית שיכולים לשמש כבית גידול לזחלי יתושים וליתושים בכלל. יבשו מים עומדים בעציצים או שלוליות קטנות בגינה או כיסוי של מקורות מים שאי אפשר לייבש (כמו בריכות).
גם התקנת רשתות על החלונות ופתחי הבית מונעות כניסה של יתושים. בנוסף – אם לא ידעתם, אפשר להפעיל מאוורר – זה יקשה על היתושים לעופף.
ולסיום: תכשירים ומכשירים דוחי יתושים. קיימים סוגים המבוססים על חומרים פעילים שונים: תכשירים למריחה על עור הגוף, תכשירים חשמליים שמכילים טבליות או נוזלים דוחי יתושים, תרסיסים ועוד.
שמש
זה לא צחוק, השמש בארץ באמת ״שורפת״. נכון שהיא תורמת לנו ויטמין די, אבל היא גם עלולה להיות מסוכנת. אז נכון שבעבר נהגנו למרוח שמן תינוקות כדי להשתזף ולתפוס צבע שחום, אבל מאז עברו הרבה קרני שמש דרך הסטרטוספירה והאמת שלמדנו דבר אחד או שניים על הסכנות שבחשיפה לשמש.
חשיפת יתר לקרינת השמש עלולה לגרום לסרטן העור (מלנומה). באגודה למלחמה בסרטן ממליצים למרוח קרם הגנה לפני שיוצאים אל השמש, ללבוש בגדים גם בחוף ולהוסיף כובע רחב שוליים. כמו כן מומלץ שלא לשהות בחוף בין השעות 10 בבוקר עד 4 אחה״צ כשקרינת השמש בשיאה – ואם אתם בכל זאת יוצאים לחוף או לבריכה, עדיף שתשהו כמה שיותר זמן במקום מוצל.
התייבשות
תמיד אמרו לנו לשתות הרבה בקיץ. כשהחום עולה, חשוב מתמיד לשמור על עצמנו. מעל 60% מגוף האדם הם מים. איבוד נוזלים, בדרך כלל עקב הזעה רבה, יכול להציב אותנו בסכנת חיים.
איך מזהים תחילתה של התייבשות? הסימנים בשלב הראשון הם הסמקה, צימאון, הרגשת יובש בחלל הפה, בחילה ואי שקט. בשלב השני – מתחילים לסבול מסחרחורת, הקאה וכאב ראש ולבסוף – במצבים קשים במיוחד – ערפול הכרה.
הטיפול: שתייה מרובה כדי להימנע מהתייבשות. אם חס וחלילה המצב מידרדר, יש צורך בטיפול רפואי לצורך מתן עירוי נוזלים דרך הווריד ובמצבים קשים במיוחד – פינוי מיידי למיון בבית החולים.
כדאי לבצע הפסקות שתייה בעת פעילות גופנית מאומצת, להימנע ככל האפשר משתיית נוזלים מוגזים ואלכוהול. וכן רבותיי, בפעם האחרונה שבדקנו, בירה נחשבת לאלכוהול.
אז זהו, יש לנו מדריך לקיץ, אפשר לרוץ לים בשקט. ותיזהרו שם בחוץ!