סגן ראש העיר בתואר, רותם ינאי מהבית היהודי מסכם שנה ראשונה בפוליטיקה המקומית ותאמינו לו: לא פשוט להיות סגן…
תואר סגן ראש העיר הוא יוקרתי ומחייב. עבור רותם ינאי, בן 35, ראש סיעת הבית היהודי במועצה וסגן ראש העיר, אין ספק שהשנה האחרונה הייתה מרתקת, כרוכה בפעילות ציבורית וגם בלימוד רזי הפוליטיקה. בעצם, לפני קצת יותר משנה ינאי נחשב למועמד אלמוני יחסית וכשהחל הקמפיין של הבית היהודי, לא רבים העניקו לו סיכוי להצליח. לאחר שנספרו הקולות, התברר גודל ההפתעה: הבית היהודי קיבלה שני מנדטים ונכנסה היישר לקואליציה, ינאי מונה לסגנו השלישי של אלדר והעתיד נראה ורוד.
שיתוף הפעולה יכול היה להיות טוב יותר
“כן, זו הייתה שנה מאתגרת, בה אני נמצא במרחב לא מוכר, באתי מתחום החינוך ולא מהפוליטיקה” מודה רותם. “אני איש חינוך, שמנסה להביא את הערכים שאני פועל לפיהם גם אל הפוליטיקה המקומית – בהרבה מאוד מקרים זה לא פשוט, אבל זו הדרך שלי ולא אסטה ממנה. אם המערכת הפוליטית תדע לפעול בשיתוף פעולה אמיתי, לכולנו יהיה הרבה יותר טוב. יש הרבה מאוד סיפוק מהעשייה העצומה, מהתיעול של כל הכוחות ומהצטרפותם של אנשים לדרך, גם ברמה הארצית בבית היהודי, לטובת כרמיאל”.
אבל לא הכל ורוד כמו שנראה היה בתחילת הקדנציה.יום לפני הראיון שלנו, מיד אחרי ישיבה סוערת נוספת במועצת העיר, פירסם ינאי קטע ברשת הפייסבוק, בו כתב, בין השאר: “פוליטיקה יכולה וחייבת להתנהל אחרת!… אם המערכת הפוליטית בכרמיאל (ובכלל) היתה נכונה ליותר שיתופי פעולה, לכולנו היה הרבה יותר טוב!!!… אם פוליטיקאים מקומיים (חלק לא קטן גם מהקואליציה) מפנים אלינו חיצים ותוקפים אותנו (בצורה גלויה או בצורה פחות גלויה) זה סימן שאנחנו פועלים נכון, נמשיך…”
– רותם, למה התכוון המשורר בקטע הזה?
“זו הייתה קריאה כלפי הציבור וכלפי הכוחות הפוליטיים בעיר, להתנהלות ישרה, שקופה, אמיתית, כזו שתשתף פעולה בינינו לטובת הציבור ולא כזו שיורדת לרמה פופוליסטית ומבויימת. הדבר נאמר הן לאופוזיציה והן לקואליציה”.
– את מרגיש שקיבלת את כל הכלים כדי להפיק את המקסימום מהיותך סגן?
“נותנים לי כלים רבים, שיתוף הפעולה עם ראש העיר הוא טוב מאוד בנושאים רבים, דלתו פתוחה בפניי בכל עת, וכך גם עם גורמים מקצועיים רבים בעירייה. מדובר באנשים מקצועיים. אין ספק שהמצב יכול היה להיות שונה ושיתוף הפעולה באופן כללי היה יכול להיות טוב יותר”.
– נדמה לי שעם הכניסה לקואליציה סוכם במו”מ שתקבל רוב לקביעת המועצה הדתית, מה קורה עם זה?
“בעיקרון, מרגע שהופר ההסכם הקואליציוני – הפנים קדימה, משאיר את העניין הזה מאחוריי. קיבלתי החלטה להישאר בקואליציה ולהמשיך בעשייה, בשלב זה אינני עוסק יותר בנושא הזה. הטיפול הוא בידי משרד הדתות והשר בנט”.
– איך אתה מסתדר עם הרבנים הראשיים של העיר?
ינאי מחייך: “אני מכבד אותם מאוד ורוחש כלפיהם כבוד רב כרבני העיר. מעולם לצערי לא התקיימה פגישת עבודה בינינו, אשמח אם זה יקרה ואשתף פעולה עם כל יוזמה לקירוב לבבות”.
לא לדתיים בלבד
הרבה מרץ ואנרגיות השקיע ינאי בשנה החולפת, שבה קיבל על עצמו את ניהול המחלקה לתרבות וחינוך ערכי. העשייה התבטאה בכמה מישורים, לדבריו, כמו “מיצוי משאבים בנושאים שאנחנו אחראים עליהם או שותפים להם בעירייה, שיתופי פעולה מבורכים עם אנשים וגופים רבים בעיר, במו רשת המתנ”סים, מרכז צעירים, ועוד” הוא אומר. “מהנתונים שבידיי ויתפרסמו במלואם בהמשך, קיימנו עשרות רבות של פעילויות, אירועים ומופעים לכלל הציבור, ואני מדגיש – לכלל הציבור ולא רק למען חובשי הכיפות. כמות האנשים שהשתתפו עומדת על כ-30,000 איש. בין השאר מדובר בהרצאות לציבור החרדי, סיורים מיוחדים ומאורגנים כמו סיורי הסליחות שבהם השתתפו כאלף בני אדם, רובם אגב לא מתקציב המחלקה; במקביל גם אירועים רבים סביב מעגל השנה בחגי ישראל, כינוסי שישי משפחתי ומשחקים בשכונה שהיו מיועדים לקהל הרחב וכן פעילויות לקהילות יחודיות, כמו העדה האתיופית, העדה הקווקזית, ההודית ויוצאי חבר העמים; אפשר להזכיר את המופע של אודי דוידי באמפי בהשתתפות כ-4500 צופים, בהם חניכי בני עקיבא; הקמתי את פורום צפון שמטרתו איגום כל נציגי הבית היהודי לכדי כוח אחד שפועל בשיתוף פעולה עם נציגי המפלגה בכנסת ובממשלה לטובת הגליל בכלל ומבחינתנו, לטובת כרמיאל בפרט; במהלך מבצע צוק איתן פעלנו במרץ ברחבי העיר לאיסוף מצרכים, ארגון וקיום עצרות תפילה ותמיכה בחיילי צה”ל ובכוחות הביטחון במקומות שונים בעיר ובהם מפגן השיא שהתקיים בכניסה הראשית של העיר בהשתתפות מאות מתושבי העיר, ארגנו משלחות אל שטחי הכינוס לחיזוק החיילים ופעלנו בתיאום עם ארגונים בעיר ובצפון כולו לטובת העניין; העלות הכוללת של הפעילות היא מעבר ל-500 אלף ש”ח שבהם תוקצבה המחלקה לחינוך ערכי, וזאת הודות לשיתופי פעולה עם הדופים שהזכרתי וכן תנועת בני עקיבא ומשרד החינוך”.
ינאי מזכיר את השיתוף עם פרוייקט פוקוס מטעם משרד החינוך, שיוזם סגן השר אבי וורצמן מהבית היהודי: “זה פרוייקט שהוא חלק מתוכנית הפריפריה הגדולה, הכוללת 15 רשויות בצפון ובדרום, בהובלתו של השר נפתלי בנט, ומשם הוזרמו תקציבים רבים. כרמיאל נבחרה להוביל את התוכנית”.
חלק גדול מהפעילות מתבצעת במתחם ניצוץ מחניים בקניון כיכר העיר. לדברי ינאי, מדובר בארגון העוסק בהעצמת הזהות היהודית בקרב דוברי רוסית, שפועל בכרמיאל מזה מספר שנים ואחרי הבחירות נוצר החיבור הטבעי בין הסיעה לבין הארגון. “ניצוץ מחניים מתעצם מיום ליום, פונה לקהלים רחבים ביותר, במקום מתקיימים שיעורים, חוגים, סדנאות, אירועי תרבות ערכיים, ניתנים ליווי רוחני לתושבים ועולים חדשים, וכן עזרה לכל תשב בכל תחומי החיים, כמו למשל בהליכי גיור, זירוז הליכים בירוקרטיים מול משרד הדתות ועוד”.
– אני מבין שרוב הפעילויות שנעשו במחלקה מיועדות לציבור הדתי והמסורתי.
“אני לא מחזק ציבור כזה או אחר, אלא ערכים. הפעילות היא לכלל הציבור, המהות שבה אני מתמקד היא להקנות פנאי איכותי לכלל התושבים. אירועים כמו שישי משפחתי ומשחקים בשכונה הם דוגמה מצויינת לכך. במסגרת פרוייקט משחקים בשכונה, שאני גאה בו מאוד ומכשיר בעצמי את הצוות, הסתובבה ניידת משחקים בין השכונות, ביקרה בכל פעם במקום אחר והעניקה לילדים ולהורים אפשרות להשתעשע במגוון משחקים. היה מדהים לראות ילדים ומבוגרים יוצאים לשחק יחדיו, זה היה כמו אוטו גלידה, אבל של משחקים. המטרה היא לפתח בדור המסכים תרבות של פנאי איכותי. לאור ההצלחה של הפיילוט וההיענות הרבה והמפתיעה שקיבלנו מהציבור, החלטנו להריץ את הפרוייקט באופן קבוע, בכל שבוע בשכונה אחרת, גם בחורף – תלוי כמובן במזג האוויר. כבר בחול המועד סוכות, נפעיל את משחקים בשכונה, ולאחר מכן יתקיים על בסיס קבוע בשכונות השונות”.
עוד פרוייקט שינאי מזכיר בהתלהבות רבה היא מדרשת מתת שהוקמה לאחרונה. במסגרת המדרשה הגיעו לכרמיאל מכל רחבי הארץ 21 בנות בוגרות י”ב ולפני גיוס או שירות לאומי, כדי ללמוד ולתרום לקהילה. במסגרת השליחות שלהן, עוסקות הבנות בלימודים חצי יום ובחצי השני תורמות בתחום החינוך, או לקשישים, ניצולי שואה ועוד פעילויות בתוך העיר.
קשר טוב עם שרי הבית היהודי
לרותם ינאי יש קשר טוב עם צמרת הבית היהודי, ובראשה שר הכלכלה נפתלי בנט, מה שמבטיח סיוע מצד משרדי ממשלה שבהם מכהנים נציגי המפלגה. כך למשל, סגן שר החינוך אבי וורצמן שביקר בכרמיאל וקיים פגישת עבודה מוצלחת במיוחד, השאיר כאן כמה “מתנות” בדמות תקציבים נוספים. השר לענייני אזרחים ותיקים אורי אורבך, מנסה לקדם פרוייקטים למען הגימלאים. שר השיכון אורי אריאל נפגש בפגישה שינאי זוקף לעצמנו קרדיט על קידומה, עם ראש העיר, סגניותיו ומהנדס העיר, כדי לזרז את התחלת העבודות בשכונה החדשה בהר כרמי. כמו כן לאחרונה, כך ינאי, הועברו מיליון שקלים ממשרד השיכון לטובת מבני ציבור בכרמיאל. שר הכלכלה נפתלי בנט, מקדם את נושא מעונות היום ובקרוב ייפתחו שלושה כאלה בכרמיאל, על מנת לאפשר להורים רבים יותר לצאת לשוק העבודה. כמו כן הוא פותר עניינים נקודתיים בתעשייה המקומית ועושה מאמצים רבים להביא לכרמיאל תעשייה חדשה. זה לא פשוט, אבל כפי שינאי מתאר זאת, זה אפשרי: “אני מאמין שעם ההבנה של נפתלי לצרכיה וחשיבותה של כרמיאל כעיר חזקה בלב הגליל, הוא יעשה את המיטב כדי לקדם יזמות והקמת מפעלים כאן, שיתנו דחיפה משמעותית לנושא התעסוקה. אבל מדובר בתהליך מורכב וארוך מאוד, אנחנו לא מרפים ממנו”.
האם כרמיאל בשלה לראש עיר דתי?
מעבר לפוליטיקה רותם, שאינו משתכר שקל אחד מתפקידו כסגן, מנהל עסק עצמאי בתחום החינוך וההעצמה, שבו הוא מנחה קבוצות באמצעות אתגר, משחק והרפתקאות.
– אתה מסתדר עם שני הכובעים שיש לך, אתה מספיק לעשות הכל?
“זה לא קל, כי אני שואף להעניק מעצמי את המיטב, בכל תחום שבו אני עוסק. אל תשכח שיש לי משפחה עם שלושה ילדים, שנמצאת בראש סדר העדיפויות. אני בונה לי לוח זמנים מסודר בכל שבוע, על-פי סדרי העדיפויות ונעזר באנשים נוספים שתורמים מזמנם. זה המקום להודות לספי חוטר מנהל המחלקה לתרבות לחינוך ערכי שמועסק בחצי משרה אבל משקיע פי 10 מכך, טניה בוקסר ושותפיי לרשימה לאה מירוסט (פסרייב) וגיא מרציאנו שהם ביחד עם רבים וטובים אחרים תורמים רבות מזמנם וכשרונם לטובת העיר והתושבים”.
– אתה חושב שכרמיאל תהיה בשלה בעוד 4 שנים לראש עיר דתי?
“תושבי כרמיאל לא שופטים אדם לפי אורח חייו או לבושו. ראש עיר נבחר על-פי מעשים, כישורים וערכים, בין אם דתי ובין אם לא”.
לסיום מבקש רותם ינאי לאחל לכל תושבי כרמיאל והאזור, שנה טובה, חג שמח ומועדים לשמחה.