כיצד הגיע סיפורו של אמרה מכרמיאל שעלה ארצה במבצע שלמה אל נאומו של ראש הממשלה ביום הזיכרון ליהודי אתיופיה שנספו בדרכם לארץ?
מאת גיל דובריש
צפו בפגישה המרגשת בין אמרה ביטאו לבין ראש הממשלה בנימין נתניהו לפני כשלושה חודשים בכרמיאל:
(צילום פרטי)
קשר מיוחד שנוצר בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לבין תושב כרמיאל שעלה מאתיופיה במבצע שלמה, הפך לסיפור המרכזי ביום הזיכרון לבני קהילת יהודי אתיופיה שנספו בדרכם לישראל.
ראש הממשלה סיפר על הבמה המרכזית בטקס המרגש שנערך בשבוע שעבר בירושלים, את סיפור עלייתו ארצה של אמרה ביטאו, איש חינוך מכרמיאל. אמרה עלה ארצה בשנת 1991 במסגרת מבצע שלמה, ביחד עם שני הוריו ושישה אחים ואחיות. אח נוסף שיצא ראשון לדרך הפך לפליט בגבול סודן ושהה שם במשך 5 שנים עד שהצליח להגיע ארצה. רעייתו של אמרה, שירה, עלתה ארצה במסגרת מבצע משה בשנות השמונים.
הקשר בין אמרה, שעובד בכפר הנוער ימין אורד לראש הממשלה, נוצר בעת ביקורו של נתניהו בכרמיאל בחודש פברואר האחרון. ראש הממשלה הגיע לצורך כנס בחירות, אך ניצל את ההזדמנות כדי להיפגש עם ראשי קהילת יוצאי האתיופית בביתו של קייס אפרים לאווי, מנהיגה הרוחני של הקהילה בכרמיאל. אמרה ביטאו המתין בסבלנות לתום הפגישה וניגש אל נתניהו, לחץ את ידו והציג את עצמו. הוא אמר לו כי ״ישראל היא הבית שלי והמקום שלי. וזו ארץ ישראל שלי… אני מרגיש שהבית שלי צריך לספר גם את הסיפור שלי. הסיפור הזה אמור לבוא לידי ביטוי במערכת החינוך כדי שילדי ישראל יתחנכו וישמעו את סיפורם של יהודי אתיופיה. אני חושב שיש לעשות עבודה אמיתית ומעמיקה ולתת במה אמיתית ליהודי אתיופיה כסיפור אמיתי… הקהילה צריכה חיבוק ותמיכה אמיתיים״.
ביבי הקשיב בקשב רב לדברים והבטיח להעלות את הנושא לסדר היום. בשבוע האחרון הסתבר שלא שכח את הבטחתו. לשכתו של ראש הממשלה יצרה קשר עם אמרה והוא הוזמן כאורח כבוד לטקס הממלכתי לציון יום הזיכרון ליהודי אתיופיה שנספו בעת עלייתם לארץ. נתניהו פתח בדבריו בטקס עם סיפורם האישי של אמרה ואשתו ומשפחותיהם והדגיש את קשר הדם האמיץ של בני הקהילה למדינה.
ראש הממשלה מספר בטקס המרכזי את סיפורם של אמרה ביטאו ובני משפחתו:
(הפרסום בכפוף לסעיף 27א׳ בחוק זכויות היוצרים)