עמיחי לוי, יועץ זוגי ומטפל רגשי, מנכ"ל מכון זוגיות המתמחה באבחון ובדיקת התאמה לזוגות, עובד בשיתוף פעולה עם בתי הדין, ארגון הידברות ואגף הרווחה, מחבר ספר – עצות לחיי זוגיות מאושרים
טלפון: 052-8055105, מייל – [email protected]
חלק ב׳
(חלק א׳ ניתן לקרוא כאן>>)
טבע ההורים להיות קרובים מאוד לילדיהם ולדאוג להם, אי לכך דעתם נוטה לטובת הילדים, ולא לטובת החתן/ כלה.
לצערי אני נחשף כיועץ זוגי יום יום, לזוגות שהזוגיות שלהם נהרסה כליל עקב התערבות ההורים והמשפחה בזוגיות שלהם .
- בית ההורים – אם קרה והבן/ת עזבו את ביתם והגיעו אליכם לבית, כתוצאה מקושי בינם לבן/ת הזוג, עליכם כמובן להכניס את הבן/ת לבית למספר שעות עד הלילה, ולהגיש להם אוכל ושתייה בכדי להרגיעם, וחשוב שלא לשאול ולחקור אותם מה קרה בינם לבן/ת הזוג, אלא לתת להם את המרחב השקט שהם זקוקים לו מאוד, בכדי שיוכלו להרגע ולעקל את מה שעבר עליהם מול בן/ת הזוג, ולתכנן את צעדיהם הבאים. במידה והבן/ת מתחילים לשתף אתכם במה שעבר עליהם מול בן/ת הזוג, מומלץ מאוד שתאמרו לבן/ת שהינכם מאוד אוהבים אותם, והם חשובים לכם מאוד, ואי לכך אינכם אובייקטיבים, ועל כן על אף שאתם מאוד רוצים, לצערכם אינכם יכולים לשמוע את מה שעבר עליהם מול בן/ת הזוג. מומלץ שתפנו אותם ליועץ זוגי מוסמך, בכדי שיתן להם מענה מקצועי במשבר הנוכחי ובשיפור היחסים ביניהם.
- כשיגיע העת לשינת לילה תאמרו ההורים לבן/ת בצורה אוהבת ומכבדת, שכדאי שיחזרו לביתם היות ונישואין זה התמודדות, וחשוב שתשתפו אותם שגם לכם היו קשיים בזוגיות ונשארתם להתמודד על אף שפעמים שהרגשתם צורך לברוח, ובנוסף תאמרו לבן/ת שבגלל שהינכם אוהבים אותם, אתם לא מוכנים לגרום או להיות שותפים בהחרפת היחסים בינם לבן/ת הזוג, העלול להיווצר מהישארותם של הבן/ת אצלכם לשינת לילה. כל הנאמר לעיל, הוא למעט אם הבן/ת משתפים אתכם, שהם עברו על ידי בן הזוג אלימות פיזית או אלימות מינית , שאז הינכם ההורים היקרים , מחויבים להשאיר את הבן/ת בביתכם גם לשנת לילה , ובנוסף חשוב שתפנו אותם ליועץ זוגי מוסמך שהוא גם מטפל רגשי או פסיכולוג בכדי שיתן להם מענה מקצועי במשבר הנוכחי , ועל הבן/ת לשתף את הבן/ת הזוג שהם יחזרו לבית אך ורק לאחר מספר פגישות ביחד אצל היועץ זוגי/פסיכולוג ,אף אם לשם כך ידרש חצי שנה של פגישות על בסיס פעם בשבוע , ויחזרו לבית רק לאחר שיהיה אישור מהיועץ זוגי/פסיכולוג שבן/ת הזוג במצב שהוא יציב מבחינה נפשית , ושהוא לא מהווה סיכון , ואין חשש שישתמש שוב באלימות כלפי הבן/ת , לאחר שהבן/ת יקבלו את האישור הזה מהיועץ זוגי/ פסיכולוג , עליכם ההורים לבקש מהבן/ת שימשיכו להפגש אצל היועץ זוגי/פסיכולוג בחודשים הקרובים . בנוסף עליכם לעקוב ולוודאות עם הבן/ת ( לא בנוכחות בן/ת הזוג ) כל הזמן בכל דרך שמותרת על פי חוק , שהם לא חווים אלימות על ידי בן/ת הזוג .
- התנהגות ודיבור שלילי – כיצד עלינו ההורים להגיב כשאנו נחשפים להתנהגות או דיבור לא מכבד של הבן/ת כלפי בן/ת הזוג , ובפרט כשזה נעשה בנוכחות המשפחה ?
חשוב שנעצור באופן מיידי את ההתנהגות או הדיבור השלילי של הבן/ת כלפי החתן/כלה , על ידי שנסמן או נבקש מהם בשקט שילכו לחדר ושהינכם מעוניינים לדבר איתם, ובחדר תאמרו להם בצורה יפה ומכבדת שהינכם מאוד מבקשים מהם לדבר או להתנהג בצורה יפה ומכבדת לבן/ת הזוג ,ובפרט בנוכחות המשפחה , ושאינכם מוכנים בשום צורה שככה הם ידברו לבן/ת הזוג בנוכחות המשפחה , וכן תאמרו לבן/ת שמאוד חשוב לכם שהם יבקשו מבן/ת הזוג סליחה על איך שהם דיברו או התנהגו אליהם , ושזה יהיה בנוכחות כל המשפחה שהייתה נוכחת בזמן שהם דיברו או התנהגו לא יפה לבן/ת הזוג .
וחשוב מאוד ההורים היקרים שתתמכו ותרגיעו את הכלה/חתן הפגועים זה יעניק להם את ההרגשה שהם חשובים לכם ושהם חלק מהמשפחה שלכם.
- בקשות – חשוב שאתם ההורים יקרים לא תבקשו בקשות מהחתן /כלה כלל אף כשזה נעשה בצורה מכבדת ויפה , כגון לומר לחתן – אתה יכול בבקשה להוריד את האשפה לפח וכו' או לומר לכלה – את יכולה בבקשה לערוך את השולחן או את יכולה בבקשה לשטוף את הכלים שיש בכיור וכו' , וכן כדאי שלא תבקשו בקשות מהבן/ת שעלולים להפריע מכל בחינה שהיא לחתן/כלה , כגון לבקש מהבן/ת שישאיל לכם את הרכב או שייקח אתכם למקום מסוים או במידה ואתם מבוגרים או חולים לבקש מהבן/ת שיטפלו בכם, או שיעזרו לכם לבנות סוכה וכו', היות וזה עלול להגיע על חשבונם של החתן/כלה מה שעלול לגרום לריחוק וכעס של החתן/כלה כלפיכם , היכול להשפיע באופן שלילי מאוד על היחסים בהווה ובעתיד של החתן/כלה כלפיכם , ולקושי בשלום בית שלהם עם הבן/ת שלכם .
- משפחה – חשוב מאוד לכבד את המשפחה של החתן/כלה, ולא לדבר בגנותם באופן כללי או בגנות אחד מהם אפילו בצורה עדינה, על אף שהדברים לראייתכם נכונים , כגון לומר שהאוכל שלהם נחמד ( נחמד משמעו בינוני ) או שהבן שלהם עובר אתגרים בישיבה , וכל שכן שלא לדבר בגנותם בצורה בוטה, כגון הם נתנו מעט כסף לבני הזוג לחתונה או לדירה וכו' , או הם כמעט לא קונים כלום לבני הזוג ולנכדים שלהם , או האוכל שלנו יותר טעים משלהם, או האבא שם רגזן מאוד , או המשפחה שלנו יותר מכובדת משלהם , סעיף זה חשוב וקריטי מאוד לשלום בית של הבן/ת וליחסים שלכם עם החתן/כלה .
- ילדים – עליכם ההורים היקרים לדבר עם ילדיכם ולבקש מהם, שלא יבקשו בקשות כלל מהחתן/כלה, או בקשות מהבן/ת העלולות להפריע מכל בחינה שהיא לחתן/כלה, וכן שלא יתערבו בשום דרך מטוב ועד רע בזוגיות של הבן/ת, אם זה על ידי מתן ביקורת אפילו בצורה עדינה , הן בצורה בוטה כגון אצלנו נוהגים לפנות את הצלחת לפח אחרי שאוכלים, או השמלה שלך רחבה/צמודה/קצרה/ארוכה מידי או הילד שלך לא נקי / בוכה הרבה / לא מחונך וכו' . אם זה על ידי מתן עצות, בין אם הם עצות טובות , כגון אני ממליץ לך מנסיון שלי לא לבקר בכלל את בן/ת הזוג ,או להחמיא יותר לבן/ת הזוג . בין אם הם עצות רעות , כגון אם תפסיק/י לתת לו/ה הוא יעריך אותך יותר ואת מה שאת/ה עושה בשבילו/ה הרבה יותר , או אני ממליץ לך שתנהל/י לבד את החשבון בנק וכו' , וזה לא משנה אם אחד מהילדים שלכם יאמר את זה לבן/ת שלכם ,או לחתן/כלה שלכם . בנוסף חשוב שילדיכם לא ינטו/יצדדו בויכוח או בריב שהתפתח בין בני הזוג הן בעד החתן/כלה הן בעד הבן/ת . ופשוט שאין לאחים של בן/ת הזוג לדבר בגנותם או לדבר בצורה לא יפה ולא מכבדת לחתן/כלה, או על משפחתם , בין בנוכחות החתן/כלה ובין שלא בנוכחותם, היות וזה עלול להפר את השלום בית של הבן/ת שלכם , ואף לגרום לריחוק , שנאה וכעס של הבן/ת והחתן/כלה כלפי ילדיכם .
לסיכום: היחסים בין חמות לבין חתן/כלה רגישים ועדינים מאוד ועל כן יש ללמוד באופן מעמיק את הנושא ובאופן כללי
לפני כל פעולה שאתם חושבים לעשות הן בדיבור הן במעשה לחתן/כלה עליכם לחשוב לפני כן האם כך הייתם רוצים שהשווער/חמות שלכם היו פועלים או מדברים אליכם = וכפי שהייתם רוצים שהשווער/חמות שלכם יפעלו וידברו איתכם כך עליכם לפעול ולדבר עם החתן/כלה שלכם .
(תוכן מקודם)